Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας - Τι ισχύει με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, έδωσε διευκρινίσεις για τις συντάξεις χηρείας και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων 

Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας - Τι ισχύει με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
2'

Για βασικά θέματα που αφορούν στους συνταξιούχους μίλησε στο Action24 ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς.

Αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, ο Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε: «Ο νόμος έλεγε ότι για έναν ή μία σύζυγο που φεύγει από τη ζωή, η χήρα ή ο χήρος παίρνει αρχικά ως σύνταξη χηρείας το 70% της σύνταξής του. Μετά την τριετία πάει στο μισό. Αλλά δεν μπορεί να υπολείπεται της εθνικής σύνταξης».

Μάλιστα, ο Κώστας Τσουκαλάς συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα, ενώ στην επικουρική σύνταξη έκαναν την περικοπή, στην κύρια σύνταξη δεν γινόταν η περικοπή. Ο ασφαλισμένος δεν φταίει, αλλά αυτό είναι δημόσιο χρήμα που καταβλήθηκε αχρεώστητα. Εδώ το Υπουργείο αναζητά έναν τρόπο. Πρέπει να βρεθεί μία ήπια λύση».

Αναφερόμενος στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ο εργατολόγος σημείωσε: «Η εισφορά αλληλεγγύης μπαίνει πάνω σε σύνταξη από τα 1.400 ευρώ μικτά, αλλά μπαίνει από το πρώτο ευρώ». «Αν κάποιος παίρνει σήμερα 1.380 ευρώ μικτά και πάρει 2,2% αύξηση, θα πάει στα 1.410 μικτά. Θα χάσει 48 ευρώ λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης».

«Υπάρχουν δύο απόψεις. Το Υπουργείο διέρρεε εδώ και δύο μήνες ότι θα γίνει παρέμβαση. Τώρα ο κ. Τσακλόγλου δηλώνει ότι θα βάλει έναν κόφτη για να μην υπάρχει μείωση», είπε.

Σε ερώτηση για τη μη εφαρμογή των τριετιών στις επιχειρήσεις, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε: «Ελέγχθηκαν περίπου 1.200 επιχειρήσεις και βρέθηκε ότι κάτι λιγότερο από 300, δεν εφάρμοζαν το σύστημα των τριετιών. Είχαν εργαζομένους που αμείβονταν με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό και δεν τους έδιναν τις τριετίες τους, όπως έχουν ξεπαγώσει από το Γενάρη του 2024».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή