Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πού «κλειδώνουν» τα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο

Σήμερα οι ανακοινώσεις από τους παρόχους για τα τιμολόγια ρεύματος

Στα επίπεδα των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα αναμένεται να διαμορφωθούν τα «πράσινα» τιμολόγια για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, 1η Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πτώσης στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, με τη μείωση να ενδέχεται να αποτυπωθεί και στις τιμές λιανικής, χωρίς την ανάγκη κρατικής επιδότησης.

Η μέση τιμή ρεύματος για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,15,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που, τον Σεπτέμβριο, επιτεύχθηκε μόνο λόγω επιδότησης. Χωρίς την επιδότηση, η τιμή θα κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά.

Μειωμένες τιμές χονδρικής και προοπτική αποκλιμάκωσης

Σημαντική επιρροή στις τελικές τιμές ρεύματος για τον Οκτώβριο έχει η πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς, με τη μέση τιμή του Σεπτεμβρίου να «κλειδώνει» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ενδεικτικά, την Κυριακή η χονδρική τιμή του ρεύματος μειώθηκε στα 56,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μόλις μια μέρα νωρίτερα ήταν στα 90 ευρώ. Αυτή η πτώση αναμένεται να περάσει και στις τιμές λιανικής.

Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «η τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος μειώθηκε από τα 129,5 ευρώ τον προηγούμενο μήνα στα 112,5 ευρώ, δηλαδή μια πτώση της τάξης του 13%». Αυτή η τάση, όπως επισημαίνει, θα επιφέρει με τη σειρά της μείωση και στα τιμολόγια λιανικής, τα οποία προβλέπεται να διαμορφωθούν κοντά στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η τάση για αποκλιμάκωση συνεχίζεται και το φθινόπωρο

Η αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς η μείωση της ζήτησης το φθινόπωρο συνήθως οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. «Είμαστε σε μια κατάσταση αποκλιμάκωσης και για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, καθώς κάθε φθινόπωρο μειώνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγεί ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι τιμές του ρεύματος επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Η μόνη αβεβαιότητα που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την τάση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πιθανότητα ενός σημαντικού γεωπολιτικού γεγονότος που θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Ωστόσο, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η προοπτική για χαμηλότερες τιμές ρεύματος το φθινόπωρο παραμένει ισχυρή.