Στεγαστικό: Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ορίζοντα τετραετίας
Σήμερα (30/09), παρουσιάσθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών από το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης οι 21 παρεμβάσεις στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου για το διάστημα 2025 – 2028.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, όπως ανεγράφη και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η διαμόρφωση του ελλείμματος αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Ορισμένα μέτρα αφορούν και το στεγαστικό αλλά και το δημογραφικό, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι πρωτοβουλίες για το στεγαστικό:
Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».
Από τις αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» με διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, που θα προσφέρει χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περισσότερα από 20.000 ζευγάρια.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λαμβάνουν κατά 50% άτοκο δάνειο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλό, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να κάνουν λόγο για κάτω του 2%, εν αναμονή και των προτάσεων από τις τράπεζες.
Τα πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι τα εξής:
- Χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά (σ.σ. κάτω του 2%)
- Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (έως 50 ετών)
- Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο
- Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
- Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007. Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.
Τι ποσά θα λάβουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα
Πλέον, το νέο πρόγραμμα θα αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:
- έως 20.000 ευρώ για άγαμους
- έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
- έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί
- Το ανώτατο ποσό ορίου του δανείου διαμορφώνεται στα 190.000 ευρώ ή στο 90% του συμβολαίου. Και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 3 έτη έως 30 έτη.
Τοπικοί προσδιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε το μέτρο της απαγόρευσης νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρία κεντρικά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, ως μία από ορισμένες επί μέρους πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση θα ισχύει για το 1o, το 2o και το 3o δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας και θα έχει ισχύ για τουλάχιστον 1 χρόνο.
Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο – Ομόνοια – Πλάκα).
- Κουκάκι.
- Πλάκα.
- Κολωνάκι.
- Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι.
- Εξάρχεια.
- Ιλίσια.
- Νεάπολη.
Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας περιλαμβάνει τις Νοτιοανατολικές συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.
- Μετς.
- Νέος Κόσμος.
- Άγιος Αρτέμιος.
- Παγκράτι.
Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας περιλαμβάνει τις συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου).
- Βοτανικός.
- Μεταξουργείο.
- Γκάζι.
- Πετράλωνα.
- Ρουφ.
- Θησείο.
Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών ακινήτων
Πέραν της αυστηροποίησης των προδιαγραφών, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει και κίνητρα για τη μετατροπή βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες.
Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να μετατρέψουν τα ακίνητα από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες μισθώσεις, θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, δίδοντας ένα ισχυρό κίνητρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης στέγασης στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές.
Αυτό το μέτρο έχει στόχο την ενίσχυση της μακροχρόνιας στέγασης, η οποία έχει πληγεί από την εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν «εκτοξευθεί».
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2028 θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό 2024/1263 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, υπό το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που τέθηκε σε ισχύ την 30ή Απριλίου 2024.
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο παρουσιάσθηκε και
εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και έγινε δημόσια διαθέσιμο. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο και τις παραδοχές που βασίζεται η πολυετής πορεία των καθαρών δαπανών.