Αντικυκλική πολιτική: Το νέο οικονομικό δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει η Ελλάδα

Τι προβλέπει η αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική και τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ένα νέο δόγμα στη δημοσιονομική πολιτική εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αφενός διαφοροποιείται από την πολιτική που είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και αφετέρου λύνει έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εξήγησε το συγκεκριμένο μοντέλο το οποία θα εφαρμοστεί και ανέφερε ότι το υπερπλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη θεσμοθετείται ότι αν υπάρχουν χρονιές που κάποια χώρα τα πάει άσχημα, τότε μπορεί να φτάνει τους στόχους των δαπανών.

«Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που βαφτίζουν οι οικονομολόγοι, αντικυκλική πολιτική. Δηλαδή, όταν πας άσχημα δεν τιμωρείσαι, όπως συνέβαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα, αλλά χρησιμοποιείς το απόθεμα άλλων χρόνων για να ισορροπήσει τα πράγματα» σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τι είναι αντικυκλική πολιτική

Η αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική είναι η δημοσιονομική πολιτική που λειτουργεί αντίθετα προς τον οικονομικό κύκλο, μειώνει τη συναθροιστική ζήτηση σε περιόδους άνθησης της οικονομικής δραστηριότητας και την αυξάνει σε περιόδους ύφεσης.

Οι αντικυκλικές πολιτικές επιδιώκουν να μειώσουν την ένταση των οικονομικών διακυμάνσεων και να μετριάσουν τις απώλειες του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας σε μία οικονομία.

Η αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική, συνήθως εφαρμόζεται με αυτόματο τρόπο, μέσω των αυτόματων σταθεροποιητών, που ενεργοποιούνται όταν τα μεγέθη της οικονομίας αποκλίνουν από συγκεκριμένα όρια και επιχειρούν να εξομαλύνουν τις οικονομικές διακυμάνσεις.

Αντιστοίχως, η αντικυκλική νομισματική πολιτική ασκείται από την Κεντρική Τράπεζα μέσω της πολιτικής ελέγχου του επιτοκίου και του ύψους των τραπεζικών αποθεματικών, οπότε και επηρεάζεται η προσφορά χρήματος στην οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.