Θέρμανση: Με τι συμφέρει να ζεσταθούμε φέτος τον χειμώνα - Παραδείγματα και τιμές

Στο ερώτημα για το ποια επιλογή θέρμανσης συμφέρει περισσότερο στην Ελλάδα απάντησε στο Newsbomb.gr, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, η επιλογή της κατάλληλης μορφής θέρμανσης γίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή απόδοση κάθε συστήματος, καθορίζουν ποια λύση είναι η πιο οικονομική και αποδοτική.

Ανάμεσα στις επιλογές περιλαμβάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, οι αντλίες θερμότητας, καθώς και παραδοσιακές λύσεις όπως τα τζάκια. Το ποιο σύστημα συμφέρει περισσότερο εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, αλλά και τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, με τις αντλίες θερμότητας να παρουσιάζουν φέτος το χαμηλότερο κόστος χρήσης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής και μηχανολόγος μηχανικός, έκανε μια ανάλυση των διαθέσιμων επιλογών θέρμανσης και έδωσε παραδείγματα για το τι συμφέρει περισσότερο τον φετινό χειμώνα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εάν η τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί στα 1,10 ευρώ ανά λίτρο, το κόστος θέρμανσης για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 150 λίτρα τον μήνα θα ανέρχεται σε περίπου 165 ευρώ.

Αντίστοιχα, η χρήση τριών κλιματιστικών (δύο 9.000 BTU και ένα 12.000 BTU) για 8 ώρες λειτουργίας ημερησίως, με μέση τιμή κιλοβατώρας 18 λεπτά, θα κοστίζει περίπου 132 ευρώ μηνιαίως.

Για τον λέβητα φυσικού αερίου, με κόστος 7,5 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα, το συνολικό κόστος θέρμανσης υπολογίζεται στα 118 ευρώ. Ωστόσο, η πιο συμφέρουσα επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, είναι η χρήση αντλίας θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης, όπου το κόστος μπορεί να φτάσει μόλις τα 18 ευρώ τον μήνα, με την ίδια τιμή κιλοβατώρας στα 18 λεπτά.

Με βάση τα παραπάνω παραδείγματα, γίνεται σαφές ότι η αντλία θερμότητας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τιμή, κυρίως λόγω της υψηλής απόδοσης σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας.

Σχετικές ειδήσεις