Πόσο επηρεάζει τις τιμές σε καύσιμα η κρίση στη Μέση Ανατολή - Αναμένουμε αυξήσεις στην Ελλάδα;
Ο Πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα που πέφτει ενώ η Μέση Ανατολή «φλέγεται»
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα είναι οι διεθνείς εξελίξεις, ειδικά στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές. Όμως, αυτή τη φορά, παρότι η Μέση Ανατολή βιώνει νέα ένταση, οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια έχουν καταγράψει σημαντική πτώση όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.
Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου κατά 14%. Τον Οκτώβριο του 2023, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) βρισκόταν στα 2,041 ευρώ/λίτρο, ενώ σήμερα έχει πέσει στο 1,75 ευρώ/λίτρο. Η βενζίνη 100 οκτανίων κυμαίνεται στα 1,98 ευρώ/λίτρο, σε αντίθεση με τα 2,20 ευρώ/λίτρο του περασμένου έτους. Το πετρέλαιο κίνησης ακολουθεί την ίδια τάση, με την τιμή του να έχει πέσει από τα 1,848 ευρώ/λίτρο στα 1,53 ευρώ/λίτρο.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, κυρίως λόγω των υψηλών φόρων που αγγίζουν το 70%, η πρόσφατη μείωση αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη ζήτηση. Ο Πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr επεσήμανε ότι, παρά τις διεθνείς εξελίξεις, δεν υπήρξε άμεση επίπτωση στις τιμές. «Και τους προηγούμενους μήνες είχαμε εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν επηρεάστηκε το καύσιμο. Αντιθέτως, μειώθηκε κιόλας», ανέφερε.
Ο Γιώργος Ασμάτογλου προειδοποίησε ότι, αν και η πτώση στις τιμές είναι ευπρόσδεκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή αύξηση στο μέλλον, ειδικά αν οι εντάσεις επηρεάσουν την παραγωγή στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. «Επειδή γίνεται μια γενικευμένη σύρραξη δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές», τόνισε.
Η βασική εξήγηση για τη μείωση των τιμών φαίνεται να είναι η χαμηλή ζήτηση, κάτι που παρατηρήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της Ρωσοουκρανικής κρίσης όσο και τώρα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, «δεν είδαμε κάτι αντίθετο. Οι τιμές μειώθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση προέρχεται από τη μη ζήτηση».