Έρχονται ανατιμήσεις στο νερό: Ποια περιοχή την γλυτώνει

Το νέο περιβαλλοντικό τέλος και ο νέος τρόπος τιμολόγησης που αναφέρεται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Έρχονται ανατιμήσεις στο νερό: Ποια περιοχή την γλυτώνει
Eurokinissi Sports
2'

Αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ύδρευσης έρχονται μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες.

Όπως αναφέρεται, για τον προσδιορισμό των νέων τιμολογίων οι πάροχοι, θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες στις περιοχές αρμοδιότητάς τους και οφείλουν να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες εντός πενταετίας.

Εκτιμάται όμως ότι και λόγω της κλιματικής κρίσης το πιθανότερο είναι πως στις περισσότερες περιοχές και ειδικά σε αυτές που καταγράφονται συνθήκες λειψυδρίας τα τιμολόγια θα αυξηθούν.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ υπό τον τίτλο «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων των χρηστών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν της μέσης ετήσιας μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών δύνανται να εφαρμόζουν μεγαλύτερες αυξήσεις επί των τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος που παρέχουν, μετά από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ κατόπιν ειδικά αιτιολογημένου αιτήματος σύμφωνα με τη διαδικασία «Έκτακτης Αναθεώρησης Χρηματοοικονομικού Κόστους» που επίσης προβλέπει η ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ αναφέρεται και στο περιβαλλοντικό τέλος, πρόσθετη επιβάρυνση σε όλους τους λογαριασμούς (μικρού έως τώρα ύψους εκτός κάποιων εξαιρέσεων) η οποία αποφασίζεται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εισπράττεται από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος μέσω των λογαριασμών και αποδίδεται στο δημόσιο. Αποτελεί επιβάρυνση του κάθε χρήστη με βάση το κόστος της απόκλισης της κατάστασης των υδάτων, από την καλή κατάσταση, η οποία απαιτείται για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων.

Βάσει της απόφασης και μόνο για τη Θεσσαλία το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι μικρότερο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή