Στεγαστικά δάνεια: Μεγάλη πτώση στα επιτόκια - «Ζεστές» οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου

Στεγαστικά δάνεια: Μεγάλη πτώση στα επιτόκια - «Ζεστές» οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Eurokinissi
2'

Κατά 1% έχουν μειωθεί τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Τα Νέα», τα στεγαστικά είναι η μόνη κατηγορία δανείων που παρουσιάζει πτώση επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, καθώς αυτά των καταναλωτικών έχουν μείνει σχετικά σταθερά, ενώ τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έχουν διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον όγκο τους, με τα μικρότερα δάνεια να γίνονται ακριβότερα και τα μεγαλύτερα να γίνονται φθηνότερα - εν πολλοίς λόγω των μεγάλων χορηγήσεων που δίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ.

Τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν αυτά με την μικρότερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώνεται σταθερά και διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 27,3 δισ. ευρώ. Τα νέα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί το 2024 έφταναν το 1,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στο πρώτο 7μηνο του 2023 υπολογίζονταν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την επίδραση του προγράμματος «Σπίτι Μου», η οποία συνεχίζεται και φέτος και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά στέγης από τον Ιανουάριο, όταν θα ξεκινήσει το «Σπίτι Μου 2».

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός φαίνεται να μην αγγίζει εξίσου τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτε και τα επιτόκια των καταθέσεων. Έτσι, το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,30%.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες της ΕΚΤ, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν το τέταρτο μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίων στην ευρωζώνη, πίσω μόνο από τις χώρες της Βαλτικής και τη Σλοβενία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο στις καταθέσεις μιας ημέρας των ελληνικών τραπεζών ξεκόλλησε επιτέλους από το 0,03% και έφτασε στο 0,04%.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή