Νέος νόμος απειλεί με γκρέμισμα χιλιάδες πολυκατοικίες - Ποιοι θα είναι οι άτυχοι

Τι ισχύει με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και αφορά χιλιάδες ακίνητα 

Μια πιθανή αναδρομικότητα σχετικά με την ακύρωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) θα προκαλούσε χάος στην αγορά των ακινήτων, καθώς πάρα πολλά ακίνητα που κτίστηκαν από το 2012 και μετά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζει και συζητά την ισχύ ή όχι του ΝΟΚ, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο σε ιδιοκτήτες, όσο σε κατασκευαστές και επενδυτές.

Τα πρώτα δικαστικά βήματα για την αμφισβήτηση του ΝΟΚ, οδηγούν σε αποφάσεις οι οποίες κηρύσσουν άκυρο τον κανονισμό, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα για εκείνους που έχουν κατασκευάσει ή αγοράσει ακίνητα με βάση τις διατάξεις του. Αν η ακύρωση επιβεβαιωθεί, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατεδάφισης των ακινήτων τους και την επιβολή υψηλών προστίμων για διατήρησή τους στην υφιστάμενη κατάσταση.

Ήδη έχει παρατηρηθεί φόβος και διστακτικότητα στην αγορά, με τους αγοραστές μάλιστα να αποφεύγουν να επενδύσουν σε ακίνητα που ανεγέρθηκαν με βάση το ΝΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολλών ξένων επενδυτών, οι οποίοι μόλις έμαθαν από τις δημοτικές αρχές πως το κτίριο που αγόρασαν υπάρχει πιθανότητα να χαρακτηριστεί αυθαίρετο, απαίτησαν την επιστροφή του ποσού που είχαν καταβάλει, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει με γενικότερη αναστάτωση στην αγορά των ακινήτων. Όσοι έχουν αγοράσει ακίνητα από τα σχέδια, φοβούμενοι ότι οι οικοδομές δεν θα ολοκληρωθούν, αρνούνται να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις.

Ακόμη, σε αβεβαιότητα βρίσκονται τα εργολαβικά συμβόλαια μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων, ενώ οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί παραμένουν στον «πάγο», με την αγορά να περιμένει να ξεκαθαρίσει η νομική κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις