Λάδι: «Έκλεισε» η πρώτη πώληση παρθένου αγουρόλαδου της σεζόν - Αυξημένη σε σχέση με το 2023 η τιμή

H Πελοπόννησος παράγει Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές και της τιμής του με πρώτη τη Λακωνία.

Λάδι: «Έκλεισε» η πρώτη πώληση παρθένου αγουρόλαδου της σεζόν - Αυξημένη σε σχέση με το 2023 η τιμή
Unsplash
3'

Το πρώτο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πουλήθηκε στην τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων που κάθε χρόνο πουλά το πρώτο αγουρόλαδο της ελαιοκομικής σεζόν, όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου πούλησε μετά από διαπραγμάτευση ένα βυτίο φετινό αγουρόλαδο (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό. Πέρσι στις 16 Οκτωβρίου ο συνεταιρισμός είχε πουλήσεις ένα βυτίο (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό.

Το 2022 στην πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλήθηκε 5,07 ευρώ το κιλό το 2021 πουλήθηκε 4,20 ευρώ το κιλό, το 2020 στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό και το 2019 στην τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό.

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ο βαθμός οξύτητας εκφρασμένος σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 0.8%. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.

Η παραγωγή στην Ελλάδα θα αγγίξει τους 250.000 τόνους

H Πελοπόννησος παράγει Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές και της τιμής του με πρώτη τη Λακωνία. Η τιμή του από το Ελαιοτριβείο έως το ράφι σημειώνει αύξηση ανάλογα με την χρονική περίοδο, τον όγκο παραγωγής και τον διεθνή ανταγωνισμό.

Ένας από τους βασικούς λόγους της υψηλής τιμής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, είναι η εξαιρετική ποιότητα του φετινού ελαιολάδου. Η έλλειψη προσβολών από δάκο και οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες συνέβαλαν στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων είναι γνωστή για την παραγωγή αγουρέλαιου, ενός ελαιολάδου που χαρακτηρίζεται από την πικάντικη και φρουτώδη γεύση του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπατσάκη, η παραγωγή από 100 κιλά ελαιοκάρπου φέτος αποδίδει περίπου 18 με 19 κιλά ελαιόλαδο, μια απόδοση που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική για τα δεδομένα της περιοχής. Η ποιότητα και οι αποδόσεις της συγκομιδής θέτουν τα θεμέλια για μια εξαιρετική χρονιά, τόσο για την τοπική παραγωγή, όσο και για τις διεθνείς εξαγωγές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου είναι επίσης αισιόδοξες, καθώς προβλέπεται να φτάσει τους 3 έως 3,2 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η πρόβλεψη αποτελεί σημάδι ανάκαμψης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Στην Ελλάδα, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τους 250.000 τόνους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 150.000 τόνους της περσινής περιόδου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή