Ξέσπασε πόλεμος Γαλλίας – Κίνας για το μπράντι

Το δημοφιλές αλκοολούχο ποτό, στο επίκεντρο της διακρατικής οικονομικής κόντρας των δύο «γιγάντων» της Ευρώπης και της Ασίας.

Η Κίνα επέβαλε φόρους στις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι, ως αντίποινα για τους πρόσφατους μεγάλους δασμούς που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει τον φόρο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), χαρακτηρίζοντάς τον «κατάχρηση» των μέτρων εμπορικής άμυνας.

Ωστόσο, η Κίνα είπε ότι η κίνηση ήταν ένα μέτρο «αντιντάμπινγκ» που θα προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς της. Οι Γάλλοι παραγωγοί μπράντι ανέφεραν ότι οι δασμοί, που θα πλήξουν μεγάλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Hennessy και Remy Martin, θα ήταν «καταστροφικοί» για τη βιομηχανία. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι εισαγωγές μπράντι προκαλούν «σημαντική ζημιά» στους δικούς της παραγωγούς.

Οι εισαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν «καταθέσεις ασφαλείας» για το ευρωπαϊκό μπράντι. Η Κίνα εξετάζει επίσης νέους δασμούς σε άλλες εισαγωγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Σοφί Πρίμας δήλωσε ότι ο φόρος για το κονιάκ «φαίνεται να είναι αντίποινα» μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είπε ότι αυτό το είδος αντιποίνων θα ήταν «απαράδεκτο» και σε «απόλυτη αντίφαση» με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναλάβει δράση ο ΠΟΕ.

Η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 99% του μπράντι που εξάγεται στην Κίνα και ο γαλλικός όμιλος λόμπι κονιάκ BNIC δήλωσε ότι η κίνηση θα ήταν «καταστροφική» για τη βιομηχανία.

«Οι γαλλικές αρχές δεν μπορούν να μας εγκαταλείψουν και να μας αφήσουν να αντιμετωπίσουμε τα κινεζικά αντίποινα που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς», είπε η BNIC, προσθέτοντας ότι οι φόροι «πρέπει να ανασταλούν πριν να είναι πολύ αργά».