Το μεγαλό ξεπούλημα στο πετρέλαιο - Βυθίζονται οι τιμές

Μετά το ράλι, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. 
FILE - Saudi Aramco engineers and journalists look at the Hawiyah Natural Gas Liquids Recovery Plant in Hawiyah, in the Eastern Province of Saudi Arabia on June 28, 2021. Oil giant Saudi Aramco on Tuesday, Nov. 1, 2022 reported a $42.4 billion profit in the third quarter of this year, buoyed by higher global energy prices. (AP Photo/Amr Nabil, File)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου υποχωρεί πάνω από 4,5% δολάρια το βαρέλι, καθώς οι φόβοι για διακοπές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ενός τεράστιου τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού περιορίστηκαν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent καταγράφουν πτώση 4,41% στα 77,36 δολ. το βαρέλι και το αργούν διολισθαίνουν κατά 4,77%, στα 73,45 δολάρια το βαρέλι.

Το μπρεντ έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Αύγουστο τη Δευτέρα, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε πάνω από ένα χρόνο, περίπου 8%, την προηγούμενη Παρασκευή λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και πυροδοτούν φόβους για κλιμάκωση και διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι άλλο ένα ήπιο σοκ, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται και να υποχωρούν ξανά πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Norbert Ruecker της επενδυτικής τράπεζας Julius Baer. Η Χεζμπολάχ άφησε την πόρτα ανοιχτή την Τρίτη για μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες εισβολές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αντεπιτεθεί και είπε ότι εξετάζει τις επιλογές του, με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν να θεωρούνται πιθανός στόχος. Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι μια επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή είναι απίθανη και προειδοποίησαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική πτωτική πίεση, εάν το Ισραήλ επικεντρωθεί σε οποιονδήποτε άλλο στόχο. Οι traders αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.