Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Από το 2027 οι ριζικές αλλαγές στον κατώτατο μισθό

Όλα όσα εξήγησε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς για το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού - Πώς διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και ποιος ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων
Αρχείου - Eurokinissi

Για τις αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας αλλά και για το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, μετά το σχετικό πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής μίλησε στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος-εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σχετικά με το τι είναι αλλά και το πώς θα λειτουργήσει ο νέος μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός, ο Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε πως «η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/2022 για την επάρκεια των κατώτατων μισθών, προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Συμπλήρωσε πως «στο προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
  • του ημίσεος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο».

Επ’ αυτού, ο Κώστας Τσουκαλάς πρόσθεσε πως «η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπ' όψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου θα εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού».

Κατώτατος μισθός: Διασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι από τον νέο υπολογισμό

Σχετικά με τη διασφάλιση των εργαζομένων από τον νέο υπολογισμό του κατώτατου μισθού, ο Κώστας Τσουκαλάς επισημαίνει στο Newsbomb.gr πως «ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία».

Συμπλήρωσε πως «σκοπός του μηχανισμού είναι ο κατώτατος μισθός, που θα διαμορφώνεται μέσω αυτού του συστήματος, να μην μειώνεται ως πραγματικό εισόδημα παρά τις εξωγενείς πιέσεις και τις αυξομειώσεις πληθωρισμού και ακρίβειας, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων».

Κατώτατος μισθός – «Ασπίδα» προστασίας στους αδύναμους

Στη συνέχεια, ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην πιθανή επίδραση του νέου υπολογισμού του κατώτατου μισθού στις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, είπε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι ο νέος τρόπος αύξησης του κατώτατου μισθού να εγγυηθεί την προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, να λειτουργήσει δηλαδή, ως μια «ασπίδα» προστασίας για τους αδύναμους. Κάτι τέτοιο ωστόσο, μένει να κριθεί από τη δομή του μαθηματικού τύπου».

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων

Τέλος, ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στον ρόλο που διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι, επισημαίνοντας πως «η ευρωπαϊκή οδηγία 2041/2022, πέραν της επάρκειας των κατώτατων μισθών, στοχεύει στην ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στη χώρα μας, μόλις το 22% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 60%.

»Η ευρωπαϊκή οδηγία 2041/2022 θέτει ως στόχο την κάλυψη κατά 80% των ευρωπαίων εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Ειδικά στη χώρα μας, που έως τώρα παρατηρείται στασιμότητα στους μέσους μισθούς, η στήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των ανισοτήτων. Το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκε για κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες και να αξιολογήσουμε».

Σχετικές ειδήσεις