Γερμανικός Τύπος για το δημογραφικό στην Ελλάδα: «Το πρόβλημα μοιάζει άλυτο»

Αναλύσεις του γερμανικού Τύπου για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα.
PEXELS.

Στο όριο του εφιάλτη κινούνται τα δημογραφικά στοιχεία στη χώρα μας. Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 3,5%, ενώ, έχουν μειωθεί σημαντικά και οι γεννήσεις, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξουν σύντομα ριζικές αλλαγές, η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκων το 2050.

Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35 – 40 χρόνια. Το 2022, η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την tageszeitung του Βερολίνου να σημειώνει ότι «η επιθυμία για παιδιά δεν είναι πουθενά στην Ευρώπη εντονότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο αριθμός των γεννήσεων έφθασε σε ιστορικό χαμηλό το 2023. Το ίδιο έτος κατεγράφησαν 128.101 θάνατοι, 56.646 περισσότεροι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι, από τις γεννήσεις. Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που οι γεννήσεις υπερτερούσαν αριθμητικά από τους θανάτους στην Ελλάδα, τη χρονιά ουσιαστικά που η χώρα χρεοκόπησε».

Μιλώντας στην taz, ο Παύλος Μπαλτάς, ειδικός σε δημογραφικά ζητήματα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, τόνισε ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια, το έλλειμμα γεννήσεων στην Ελλάδα θα συνεχισθεί. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η μαζική φυγή περίπου 600.000 Ελλήνων κατά τα χρόνια της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Αυτοί οι Έλληνες θα κάνουν παιδιά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Μόναχο και αλλού. Σε κάθε περίπτωση, όχι στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη. Ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια, όταν –για να διασφαλισθεί η συνέχιση ενός έθνους / χώρας / περιοχής– ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά / γυναίκα.

Σχετικές ειδήσεις