Αλλαγές στο ρεύμα: Τι αναμένουμε, τι θα μάθουμε και τι ξεχνάμε…

Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της ενέργειας έχει έρθει στο προσκήνιο, με σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις να επηρεάζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του παλαιού συστήματος νυχτερινού ρεύματος με ένα νέο διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο ζώνες: μία μεσημεριανή (10 π.μ. - 3-4 μ.μ.) και μία για τα Σαββατοκύριακα.

Το νέο αυτό τιμολόγιο αναμένεται να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς θα αξιοποιεί τις ώρες που η ενέργεια παράγεται φθηνότερα, κυρίως μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ωστόσο, οι σημερινοί αναλογικοί μετρητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερες από δύο ζώνες, κάτι που ίσως περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών.

Παράλληλα, από την αρχή του 2024, εισήχθησαν τα χρωματιστά τιμολόγια με έμφαση στα πράσινα, τα οποία θεωρήθηκαν ως τα πιο οικονομικά. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι, στο τέλος του έτους, οι πάροχοι ενέργειας θα μετακινήσουν καταναλωτές σε φαινομενικά φθηνότερα τιμολόγια, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με το ενεργειακό κόστος, καθώς από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν πάνω από 30%. Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, με πάνω από 100.000 λογαριασμούς να παραμένουν απλήρωτοι. Το ζήτημα επιδεινώνεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας.

Εν ολίγοις, από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι η κιλοβατώρα σκαρφάλωσε από τα 0.10€ στα 0.15€ και εκεί θα παραμείνει. Η Ελλάδα έκανε μεγάλο λάθος που έχει μπει πλήρως, στο χρηματιστήριο της ενέργειας και δεν κράτησε κάτι έξω απ’ αυτό, όπως για παράδειγμα Γερμανία. Οι επιχειρήσεις δεν πήραν ούτε την αμυδρή επιδότηση που πήραν τα νοικοκυριά, αυτά τα 5€-10 € και οι υποσχέσεις για τους έξυπνους μετρητές θα μπουν σε ισχύ στα μέσα προς τέλη του 2025. Ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να πληρώνουν ρεύμα ισάξιο με το ενοίκιο τους.

Τέλος οδηγηθήκαμε έρμαιοι των οδηγιών στα πράσινα τιμολόγια και απ’ ό,τι φαίνεται κάναμε μεγάλο λάθος...