ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Ρεύμα: Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές - Οι αντιδράσεις των ειδικών

Νέο τιμολόγιο και κατάργηση του νυχτερινού ρεύματος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στις τιμές και τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στη μετάβαση από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο διζωνικό τιμολόγιο. Όπως δήλωσε, οι τιμές του ρεύματος κατά τις πρώτες 10 μέρες του Οκτωβρίου παρουσίασαν πτώση, κυρίως λόγω της λήξης της περιόδου υψηλής ζήτησης.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά την εισαγωγή ενός νέου «διζωνικού τιμολογίου», το πορτοκαλί, που θα εφαρμοστεί αρχικά στις επιχειρήσεις. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι το υφιστάμενο πράσινο τιμολόγιο θα καταργηθεί στο τέλος του χρόνου, και οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν ένα νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας από τις διαθέσιμες επιλογές.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού, υπογραμμίζοντας δύο βασικά σημεία.

«Πρώτον, ο υπουργός ανέφερε ότι από 1/1/2025 καταργούνται τα πράσινα τιμολόγια. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως τι θα συμβεί με τους καταναλωτές που βρίσκονται σε πράσινα τιμολόγια. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα μεταφερθούν αυτόματα σε κάποιο άλλο τιμολόγιο ή αν θα πρέπει να επιλέξουν νέο πριν το τέλος του 2024. Η αυτόματη μεταφορά τους από τον πάροχο χωρίς τη συγκατάθεσή τους θα ήταν αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε αρχικά.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με τη συναίνεση των καταναλωτών, καθώς η μεταφορά τους σε άλλο τιμολόγιο χωρίς τη θέλησή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. «Για παράδειγμα, εγώ που είμαι σε πράσινο τιμολόγιο, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν μπορεί ο πάροχος να με μεταφέρει αυτόματα σε κίτρινο ή μπλε τιμολόγιο. Αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει να το επιλέξω εγώ, όπως έγινε στις αρχές του 2024, όταν πολλοί καταναλωτές μεταφέρθηκαν στο πράσινο τιμολόγιο χωρίς να έχουν προβεί σε καμία ενέργεια».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη μετάβαση από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα νέο διζωνικό σύστημα. Ο υπουργός εξήγησε ότι το νυχτερινό ρεύμα προσφερόταν από τη ΔΕΗ κατά τις νυχτερινές ώρες όταν η ζήτηση ήταν χαμηλή, ωστόσο σήμερα, με την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η φθηνότερη ενέργεια παράγεται τις μεσημεριανές ώρες, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, κυρίως τις Κυριακές.

«Έχει περισσότερο νόημα να μετακινηθεί η ζήτηση στις ώρες που η τιμή είναι χαμηλή», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα υπάρχουν δύο ζώνες: η πρώτη ζώνη θα καλύπτει τις ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προσφέρει στους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης σχολίασε τις ώρες χαμηλής χρέωσης που εισάγονται λόγω των φωτοβολταϊκών. «Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, υπάρχει υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, συνεπώς, οι τιμές του ρεύματος είναι χαμηλότερες. Αυτό συμφέρει τους καταναλωτές, που μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές τους σε αυτή τη ζώνη. Βέβαια, καταργείται η νυχτερινή ζώνη, καθώς οι τιμές του ρεύματος τις νυχτερινές ώρες ανεβαίνουν λόγω της λειτουργίας των θερμικών μονάδων».

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στα τιμολόγια δεν πρέπει να γίνονται χωρίς τη συμβουλή ειδικών. «Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επιλέγουν το κατάλληλο τιμολόγιο με τη βοήθεια ειδικών. Επίσης, εάν αποφασιστεί οι καταναλωτές να μεταφερθούν στα μπλε τιμολόγια, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν σημαντικά, από τα 9-10 λεπτά που είναι σήμερα, ξεπερνώντας ακόμη και τις τιμές των πράσινων τιμολογίων», κατέληξε.