Κύκλοι ΥΠΕΝ: Αυτές είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος

Το ΥΠΕΝ προβαίνει σε διευκρινίσεις, σχετικά με το τι ισχύει για τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024. Θα παραμείνουν και στην επόμενη φάση χωρίς να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση για τους καταναλωτές, αφού κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάζει χαρακτηριστικά χωρίς την ρητή βούληση του καταναλωτή.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Τώρα, αναμένονται δύο σημαντικές αλλαγές:

- Πρώτον, την εισαγωγή για τις επιχειρήσεις του δυναμικού τιμολογίου, του πορτοκαλί. Αυτό σταδιακά θα μπορεί να διευκολύνει και τους καταναλωτές, αλλά για την ώρα δεν έχουμε μετρητές στους οικιακούς καταναλωτές. Έχουμε, ωστόσο, σε πολλές επιχειρήσεις και προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Συνεπώς, μπορούμε να πάμε στο δυναμικό τιμολόγιο.

- Δεύτερον, θα περάσουμε από το νυχτερινό ρεύμα, σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές.

«Γι’ αυτό και έχει νόημα να μετατοπίσουμε τη ζήτηση εκεί όπου υπάρχουν φθηνές τιμές, διότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένους αναλογικούς μετρητές, παλιάς τεχνολογίας. Με αυτό το δεδομένο, αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν: «Τις μεσημεριανές ώρες καθημερινά (θα προσδιορίσουμε το ωράριο, προσεχώς) και τα Σαββατοκύριακα (πολύ περισσότερες ώρες), τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια κ.λπ.). Τα νοικοκυριά έτσι, θα έχουν πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος. Το ρεύμα τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβό, καθώς το παράγουμε κατά βάση από φυσικό αέριο, ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν τιμές χονδρικής που είναι κοντά στο μηδέν κατά τις μεσημβρινές ώρες, καθώς παράγεται το ρεύμα από φωτοβολταϊκά».