Τέλος οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις: Έρχονται ποινές αλλά και μπόνους

Ενίσχυση των κινήτρων για όσους είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Όσοι είναι καλοπληρωτές, θα επιβραβεύονται. Αυτό θα συμβεί για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις, το οποίο θα επιβάλλει αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα και θα οργανώνει τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η έκπτωση φόρου για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα κυμαίνεται από 2% έως 4%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να εξαλείψει την παράδοση των παρατάσεων για την υποβολή των δηλώσεων, καθιερώνοντας ποινές σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν ή κάνουν λάθη κατά την ανάρτηση των απαραίτητων στοιχείων. Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων θα είναι σταθερό, με την έναρξη της διαδικασίας την 1η Μαρτίου και την ολοκλήρωσή της την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η έκπτωση φόρου 4% θα εφαρμόζεται για δηλώσεις που υποβάλλονται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ενώ για δηλώσεις που υποβάλλονται τον Ιούνιο, η έκπτωση θα περιορίζεται στο 2%. Παράλληλα, από το 2025 θα καθιερωθεί ένα κλειδωμένο χρονοδιάγραμμα για τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ανάρτηση των στοιχείων θα πρέπει να τα έχουν διαβιβάσει εντός του πρώτου διμήνου του έτους. Σε περίπτωση καθυστερήσεων ή λαθών, θα επιβάλλονται ποινές, με στόχο την ομαλή και έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους.