Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει και από πότε - Οι αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Αυξήσεις της τάξης των 20 και 40 ευρώ αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα από τον Απρίλιο του 2025, οπότε και ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 870 ευρώ (μεικτά).
Πρόκειται για το επόμενο βήμα της κυβερνητικής πολιτικής για κατώτατο μισθό, στα 950 ευρώ μεικτά.
Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα να μην υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, όπως αυτά θα καθορίζονται μέχρι το 2027.
Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, η επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου προτείνει, μάλιστα, αφενός τη διατήρηση της σχέσης αυτής μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αφετέρου την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα:
- Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.
- Του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Τι προτείνει η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό
Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα. Έτσι, για το διάστημα έως το 2027 θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα, με συμπλήρωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, ώστε να προστεθούν η αγοραστική δύναμη των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και η επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού της μεταβολής τους.
Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο σύστημα είναι απλό, αντικειμενικό, προβλέψιμο, διαφανές και κατανοητό.