Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιους αφορά η κατάργηση στο τέλος επιτηδεύματος

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
2'

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 χθες στη Βουλή και επιβεβαίωσε με την ανακοίνωση των μέτρων.

Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» αφορά σε 25.000-30.000 ανθρώπους που εργάζονται με «μπλοκάκι» αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Το Τέλος Επιτηδεύματος στους «μπλοκάκηδες» είναι 500 ευρώ, αν έχουν έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, και 400 ευρώ για τις μικρότερες.

«Η δεύτερη αλλαγή είναι αυτή που παρουσίασε απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικά για το τέλος επιτηδεύματος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.

Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή