Τι σημαίνει η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Ειδικοί εξηγούν στο Newsbomb.gr τα «ψιλά γράμματα»

Ο φοροτεχνικός και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ηλίας Χατζηγεωργίου και ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέλυσαν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι αποτελεί μια σημαντική φορολογική ελάφρυνση, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι από το 2025, το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τους μισθωτούς με μπλοκάκι θα είναι ελαφρύτερο κατά 400 έως 500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή θα διατηρηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και έξοδα.

Ο φοροτεχνικός και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ηλίας Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, επεσήμανε ότι η κατάργηση αυτή θα φέρει άμεση ελάφρυνση για χιλιάδες φορολογούμενους. «Τα μπλοκάκια θα πληρώνουν 500 ευρώ λιγότερο φόρο, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις θα γλιτώσουν 325 ευρώ. Από την άλλη, το τέλος επιτηδεύματος εξακολουθεί να επιβάλλεται στα νομικά πρόσωπα της χώρας», τόνισε ο Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις είναι ένα μέτρο ανακούφισης, το οποίο αναμενόταν εδώ και καιρό, ενώ αναμένεται να στηρίξει τους μικρούς επαγγελματίες που επωμίζονταν δυσανάλογα βάρη τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr έκανε γνωστό ότι ο φόρος επιτηδεύματος θα καταργηθεί και από τις επιχειρήσεις μέχρι το 2027.

«Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέρυσι πλήρωσαν 325 ευρώ ενώ φέτος καταργείται εντελώς. Χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ότι καταργείται και για το μπλοκάκι άρα παραμένει μόνο για τις επιχειρήσεις. Ακόμα και στις επιχειρήσεις μέχρι το 2027 θα καταργηθεί εντελώς», τόνισε ο Αντώνης Μουζάκης.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης

Η νέα ρύθμιση προβλέπει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για περίπου 25.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεώνονταν να καταβάλουν 400 έως 500 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως του αν είχαν εισόδημα. Παράλληλα, το τέλος επιτηδεύματος διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα αλλά με ορίζοντα κατάργησης έως το 2027.

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αφορούν και τους εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης, καθώς οι φιλοδωρήσεις που υπερβαίνουν το 30% του ονομαστικού μισθού θα θεωρούνται πλέον πρόσθετο εισόδημα και θα υπόκεινται σε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές.

Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, η κατάργηση αυτή αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση, δεδομένου ότι πλέον δεν θα επιβαρύνονται με το ετήσιο τέλος, το οποίο συχνά δημιουργούσε πρόσθετες δυσκολίες στα εισοδήματά τους. Ιδιαίτερα ωφελούνται όσοι έχουν 1 έως 3 εργοδότες και μέχρι τώρα φορολογούνταν ως μισθωτοί χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης επαγγελματικών εξόδων, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, η ρύθμιση αυτή συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους μικρομεσαίους και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας κίνητρα σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση φιλοδωρημάτων, φαίνεται ότι θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Σχετικές ειδήσεις