Χατζηδάκης: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε τέλος επιτηδεύματος και φιλοδωρήματα

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και νέες παρεμβάσεις
Αρχείου - Eurokinissi

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το αφορολόγητο έως 3.600 ευρώ τον χρόνο στα φιλοδωρήματα αλλά και τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις που θα ισχύσουν από το 2025 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι μεγάλες αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν τέσσερις μεγάλες αλλαγές. Ειδικότερα:

  • Αλλαγές στο φιλοδώρημα - Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα
  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι
  • Αλλαγή στη διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις.
  • Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναλυτικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές, αρχής γενομένης από το φιλοδώρημα (μέσω των POS), στο οποίο θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ (3.600 ευρώ/χρόνο). Εν συνεχεία, ανέφερε πως θα υπάρχει σταθερή ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που θα ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (και για όσους έχουν «μπλοκάκι»). Και τέλος, ανέφερε πως θα υπάρχει ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ.

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025 χθες στη Βουλή και επιβεβαίωσε με την ανακοίνωση των μέτρων.

Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι. Ειδικά για το τέλος επιτηδεύματος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.

Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στην υποβολή τους

Κλιμακωτές εκπτώσεις για εξπρές δηλώσεις και εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, σταθερές ημερομηνίες υποβολής χωρίς παρατάσεις και πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

  • Η έκπτωση θα είναι 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί.
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας και 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής

Παράλληλα καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις. Οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου.

Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η διαδικασία των 8 δόσεων, οι οποίες φθάνουν μέχρι το Φεβρουάριο του επομένου έτους.

Η νέα ρύθμιση για διευθυντές - Το μητρώο και το πρόστιμο

Σύμφωνα με τις φορολογικές παρεμβάσεις που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθίστανται υπόλογοι για τυχόν καθυστερήσεις ή πλημμελείς εκτελέσεις των καθηκόντων τους και οι προϊστάμενοι των δημόσιων φορέων ως φυσικά πρόσωπα, ακόμη και ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει Μητρώο, στο οποίο θα πρέπει μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2024 και 15 Ιανουαρίου 2025 για την καταγραφή όλων των δημοσίων φορέων και των υπευθύνων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μισθοδοσία των εργαζομένων, και οι οποίοι θα είναι υπόλογοι σε καθυστερήσεις της διαδικασίας, όπως σε εκδόσεις βεβαιώσεων αποδοχών, πληρωμές κλπ. Έτσι, όσοι δεν εγγραφούν εγκαίρως, ή σε περιπτώσεις ελλιπούς διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ, η λαθών στα στοιχεία, θα υπάρξουν πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ και κλιμακωτά θα προσαυξάνονται καθημερινά και με βάση τον αριθμό των λαθών.

Πρόστιμα προβλέπονται ακόμη και για τον Διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση που η Αρχή δεν λειτουργήσει στην ώρα της το ψηφιακό Μητρώο ή αν δεν είναι τυπικώς εντάξει στις υποχρεώσεις της.

Σχετικές ειδήσεις