Φιλοδωρήματα: Σε ποιες περιπτώσεις δεν φορολογούνται τα πουρμπουάρ - Τι αλλάζει

Τι ανακοινώθηκε σχετικά με τα φιλοδωρήματα στη σημερινή (15.10.2024) ενημέρωση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών

Στο ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που τα ορίζει ως μέρος του μισθού αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια που παρουσιάστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η φορολόγηση ίσχυε από το πρώτο ευρώ των φιλοδωρημάτων. Η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα καθώς με την νέα τεχνολογία των POS υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού των tips. Έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια σχετικά με τις νομικές προβλέψεις.

«Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ που έρχονται μέσω των POS», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

«Μέχρι πρότινος ένα πολύ μικρό ποσό δηλώνονταν στην ΑΑΔΕ. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους εργαζόμενους. Θα υπάρχει και ρύθμιση ώστε ακόμα και ένας εργοδότης μειώσει το μισθό του εργαζόμενου θα υπάρχει ένας τρόπος που θα λειτουργεί ως αντίδοτο».

Επιπλέον, θα υπάρξουν δικλείδες έτσι ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα, πρακτικά που συναντάται συχνα στην εστίαση.

«Θέλουμε να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους. Δεν θέλουμε κάποιος εργοδότης να εμφανίσει το μισθό ως φιλοδώρημα», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα θα βρίσκεται σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικές ειδήσεις