ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Φιλοδωρήματα: Η νέα ρύθμιση και οι αντιδράσεις του κλάδου - Από τα 400 ευρώ στην τσέπη μένουν τα 171
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, αναφέρθηκε στη νέα απόφαση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως εκείνους που απασχολούνται σε καφετέριες, ταβέρνες και υπηρεσίες διανομής. Τα ποσά από τα φιλοδωρήματα συνήθως δεν ξεπερνούν τα 100-150 ευρώ το μήνα, γεγονός που κάνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους εργαζομένους.
Όπως εξήγησε, αν ένας καταναλωτής πληρώσει λογαριασμό της τάξεως 100 ευρώ γκαι αφήσει 10 ευρώ tips στην ταμειακή θα χτυπηθεί το ποσό των 110 ευρώ, άρα θα φορολογηθεί η επιχείρηση. Το ποσό που θα κρατάει η εφορία είναι εξωφρενικό, καθώς από τα 400 ευρώ tips ο εργαζόμενος θα λάβει τελικά στα χέρια του μόλις τα 171 ευρώ.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ας υποθέσουμε ότι δουλεύω σερβιτόρος σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, με πολύ καλή πελατεία και έχω 400 ευρώ tips τον μήνα μέσω κάρτας. Στην τσέπη μου θα μπαίνουν τα 171 ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις, γιατί θα ανέβω φορολογική κλίμακα».
Επιπλέον, τόνισε ότι «κανείς δεν είχε προβλέψει τις επιπτώσεις από την ένωση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους λογαριασμούς και στην ορθή καταγραφή των φιλοδωρημάτων. Παρότι η τροπολογία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο και θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο».
Ένα από τα βασικά ζητήματα που εγείρονται είναι η διανομή των φιλοδωρημάτων στους εργαζομένους. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, «το ηλεκτρονικό φιλοδώρημα δεν είναι προσωπικό. Αντί να το δίνετε απευθείας στον σερβιτόρο σας, καταλήγει σε ένα κοινό ταμείο». Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταχρηστικές πρακτικές από εργοδότες που θα επιχειρήσουν να ενσωματώσουν τα φιλοδωρήματα στον μισθό, μειώνοντας τον πραγματικό μισθό των εργαζομένων.
«Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να μειώσει τον βασικό μισθό ενός εργαζομένου στα 700 ευρώ, προσθέτοντας 300 ευρώ από τα φιλοδωρήματα, ώστε ο συνολικός μισθός να παραμένει 1.000 ευρώ. Αυτό όμως συνεπάγεται απώλεια για τον εργαζόμενο, καθώς τα 300 ευρώ του φιλοδωρήματος δεν έχουν την ίδια φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση», ανέφερε.
Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά, αναφέρθηκε στη νέα ρύθμιση που θεσπίζει αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, με πλήρη απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο του ποσού. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2024 και στοχεύει να διορθώσει τις αδικίες του παρελθόντος.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι σε περιπτώσεις όπου ένας εργοδότης μειώσει τον βασικό μισθό και αυξήσει τα φιλοδωρήματα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών. Το αφορολόγητο των 300 ευρώ επελέγη ως το πιο δίκαιο μέτρο, καθώς λήφθηκε υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά για άλλα bonus που λαμβάνουν.
Παρότι η ρύθμιση αυτή φαίνεται να προσφέρει κάποιες λύσεις, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό παραμένουν επιφυλακτικοί. Όπως τόνισε ο Γιώργος Χότζογλου, «το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και να εξασφαλίσει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από τους εργοδότες εις βάρος των εργαζομένων. Η διασφάλιση μιας δίκαιης κατανομής των φιλοδωρημάτων είναι το βασικό ζητούμενο για χιλιάδες εργαζόμενους που στηρίζουν καθημερινά την οικονομία του τουρισμού και της εστίασης».