ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω - Ειδικός αναλύει τα υπέρ και τα κατά

Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέλυσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις τέσσερις αλλαγές που έρχονται σε φιλοδωρήματα, τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια, φορολογικές δηλώσεις και λειτουργία της ΑΑΔΕ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω - Ειδικός αναλύει τα υπέρ και τα κατά
TATIANA BOLARI/EUROKINISSI
4'

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι αλλαγές αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τα φιλοδωρήματα, το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια, τις φορολογικές δηλώσεις και τη λειτουργία της ΑΑΔΕ. Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέλυσε τις νέες ρυθμίσεις και εξήγησε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Φιλοδωρήματα: Νέες ρυθμίσεις και φόροι

Μια από τις αλλαγές αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα φιλοδωρήματα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα φιλοδωρήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα υπόκεινται σε φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές. Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Παντελής, στις τουριστικές περιοχές, όπου τα φιλοδωρήματα αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματος πολλών εργαζομένων, αυτή η αλλαγή θα φέρει μεγάλες ανατροπές.

«Με βάση τη νομοθεσία, τα φιλοδωρήματα θεωρούνται εισοδήματα. Στις τουριστικές περιοχές, συνηθίζεται οι ξένοι να αφήνουν φιλοδωρήματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν υπολογίζονταν. Πλέον, αν το ποσό δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ το μήνα, θα είναι αφορολόγητο. Για τα ποσά άνω των 400 ευρώ, όμως, θα υπάρχει φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ο Παναγιώτης Παντελής.

Η αλλαγή αυτή προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους στην εστίαση, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων μπορεί να μειώσει το κίνητρο για τους πελάτες να αφήνουν μεγαλύτερα ποσά.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια»

Μια σημαντική ελάφρυνση έρχεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις, καθώς καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παντελή, η κατάργηση αφορά αποκλειστικά τις ατομικές επιχειρήσεις, και όχι τα νομικά πρόσωπα.

«Οι ατομικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν με μια μείωση της τάξεως των 500 ευρώ, καθώς το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για αυτές από το 2024. Ωστόσο, για τα νομικά πρόσωπα παραμένει σε ισχύ όπως τα προηγούμενα χρόνια», εξήγησε ο Παναγιώτης Παντελής. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να προσφέρει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν ήδη πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλάζει δραστικά με το νέο νομοσχέδιο. Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα σύστημα που θα παρέχει εκπτώσεις ανάλογα με το πόσο νωρίς καταθέτει κάποιος τη δήλωσή του.

«Αν υποβάλλουμε τη δήλωση από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, θα έχουμε μια έκπτωση 4%, πληρώνοντας εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αν η δήλωση υποβληθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο, η έκπτωση θα είναι 3%. Και αν υποβληθεί τον Ιούλιο, η έκπτωση θα μειώνεται στο 2%. Αυτός ο νέος τρόπος υποβολής σκοπό έχει να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να υποβάλουν τη δήλωσή τους νωρίτερα», εξήγησε ο Παναγιώτης Παντελής.

Παράλληλα, παραμένει η καθυστέρηση στην παροχή των εισοδηματικών στοιχείων από δημόσιες υπηρεσίες, που πολλές φορές οδηγεί σε καθυστερημένες δηλώσεις. Ο Παναγιώτης Παντελής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πως φέτος η διαδικασία θα είναι πιο ομαλή, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες να παρέχονται εγκαίρως.

Η λειτουργία της ΑΑΔΕ και η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που ανέδειξε ο Παναγιώτης Παντελής αφορά τη λειτουργία της ΑΑΔΕ. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν επανειλημμένα παράπονα για τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

«Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους λογιστές ή στους φορολογούμενους, αλλά στις δημόσιες υπηρεσίες που καθυστερούν να στείλουν τα στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις να υποβάλλονται καθυστερημένα και να χάνονται οι εκπτώσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, η πλατφόρμα θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα και θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία», ανέφερε.

Τα πρόστιμα που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση εισάγει αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 2.500 ευρώ για επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των απαραίτητων βεβαιώσεων αποδοχών, παρεμποδίζοντας έτσι την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Τα πρόστιμα αυτά εντάσσονται στο νέο φορολογικό πλαίσιο που στοχεύει στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, χωρίς καθυστερήσεις ή παρατάσεις.

Η μη έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών δεν θα γίνει πλέον ανεκτή, καθώς μπλοκάρει την ομαλή λειτουργία της φορολογικής διοίκησης. Παράλληλα, θεσπίζεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των δηλώσεων, με την ηλεκτρονική πύλη να ανοίγει την 1η Μαρτίου και να κλείνει στις 30 Ιουνίου, δίνοντας έτσι στους φορολογούμενους τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Οι ημερομηνίες αυτές είναι δεσμευτικές, και όποιος παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, είτε πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση είτε για δημόσιο φορέα, θα αντιμετωπίσει τσουχτερά πρόστιμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή