Οι αλλαγές στις πληρωμές τελών, φορολογικών δηλώσεων και ΕΝΦΙΑ - Τέλος στην αναβλητικότητα

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει τέλος στην ελληνική νοοτροπία της αναβλητικότητας των Ελλήνων φορολογουμένων και πλέον οι θα πρέπει να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων. 

Οι αλλαγές στις πληρωμές τελών, φορολογικών δηλώσεων και ΕΝΦΙΑ - Τέλος στην αναβλητικότητα
2'

Η νέα δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει αυστηρές προθεσμίες και περιορισμένα χρονικά περιθώρια για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Κεντρική φιλοσοφία είναι, όπως αναφέρεται σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, να περιοριστεί η λανθάνουσα έξη του «δεν βαριέσαι» που συχνά επικρατεί και οι φορολογούμενοι να είναι πιο συνεπείς χωρίς να χρειάζονται συνεχείς παρατάσεις.

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΕΝΦΙΑ, η μη ανοχή σε καθυστερήσεις και αμέλειες θα γίνει πλέον κανόνας και οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα επιτρέπονται χρονικές παρεκκλίσεις.

Από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις, χωρίς περιθώρια καθυστερήσεων. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής θα ξεκινήσει άμεσα, με τον Δεκέμβριο να είναι κρίσιμος μήνας για τα οικονομικά των πολιτών.

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την εφαρμογή της νέας πολιτικής, με την προθεσμία πληρωμής να είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να σταματήσει η καθυστέρηση της πληρωμής, και φέτος δεν προβλέπεται παράταση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα αυξάνονται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης. Αν κάποιος δεν πληρώσει μέχρι τον Μάρτιο, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο του αρχικού ποσού.

Το νέο καθεστώς στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, θα υπάρχουν σταθερές ημερομηνίες υποβολής, χωρίς παρατάσεις, και κλιμακωτές εκπτώσεις για γρήγορη υποβολή και εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Η έκπτωση θα είναι 4% για υποβολή τρεις μήνες πριν την προθεσμία και εφάπαξ πληρωμή, 3% για υποβολή δύο μήνες πριν, και 2% για υποβολή τον τελευταίο μήνα. Τα νέα κίνητρα για την εφάπαξ πληρωμή θα ισχύσουν από το 2025, ώστε να μειωθεί η χρήση των 8 δόσεων.

12 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, από το 2025 θα εφαρμοστεί η πληρωμή σε 12 δόσεις, με τα εκκαθαριστικά να αναρτώνται την άνοιξη, αρχές Μαρτίου.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για το 2024 θα ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των δόσεων για το 2025, ενώ θα υπάρχει έκπτωση έως 20% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή