Συντάξεις: Η τελική ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης - Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Προσωρινή λύση για τις συντάξεις τον Δεκέμβριο, ώστε να μην χαθούν οι αυξήσεις 

Συντάξεις: Η τελική ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης - Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
2'

Μείωση κρατήσεων έως και 50% στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση που θα έρθει τώρα θα αφορά λίγους συνταξιούχους ώστε τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που θα πληρωθούν οι αυξήσεις του 2025 να μην υπάρχουν μειώσεις για κανέναν. Εντός του 2025 θα γίνει η ριζική αναμόρφωση με ελάφρυνση της ΕΑΣ για όλους.

Το τελικό σχέδιο, που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» προβλέπει σε πρώτη φάση ότι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση γύρω στο 2,5% τον Δεκέμβριο και θα περάσουν σε υψηλότερη κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ δεν θα επιβαρυνθούν με την κράτηση της νέας κλίμακας αλλά θα διατηρήσουν την παλιά κράτηση που είχαν πριν πάρουν την αύξηση.

Τι αλλάζει - Παραδείγματα

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα με τις αλλαγές:

  • Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.394 ευρώ μικτή σύνταξη, δεν πληρώνει ΕΑΣ. Με την αύξηση κατά 2,5% για το 2025 που θα την πάρει τον Δεκέμβριο, η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.429 ευρώ και θα έχει ΕΑΣ 29 ευρώ, με αποτέλεσμα να χαθεί η αύξηση. Με το σχέδιο του υπουργείου θα έχει απαλλαγή από την ΕΑΣ ώστε να του μείνουν τα 29 ευρώ στην τσέη.
  • Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.690 ευρώ μικτή σύνταξη, πληρώνει ΕΑΣ με συντελεστή 3% και έχει κράτηση 51 ευρώ τον μήνα. Με την αύξηση κατά 2,5% για το 2025 που θα την πάρει τον Δεκέμβριο, η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.732 ευρώ και αυτομάτως η ΕΑΣ πάει στο 6% επειδή μετά τα 1.700 ευρώ αλλάζει η κλίμακα και θα έχει κράτηση 104 ευρώ, με αποτέλεσμα αντί αύξησης να καταλήγει με μείωση σύνταξης κατά 10 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα έχει απαλλαγή από την ΕΑΣ 6% και θα μείνει στο 3%, δηλαδή θα συνεχίσει να καταβάλει 51 ευρώ και όχι 104.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή