Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές από φέτος, πώς επηρεάζει τα νοικοκυριά - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και ποιες επιλογές θέρμανσης είναι πιο συμφέρουσες

Τα πρώτα κρύα έκαναν την εμφάνιση τους και όσο ο χειμώνας πλησιάζει τα νοικοκυριά σκέφτονται τον τρόπο θέρμανσης που θα επιλέξουν. Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης επιστρέφει για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές. Φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά που θα δοθούν, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα.

Το επίδομα θέρμανσης θα καλύψει όχι μόνο τη χρήση πετρελαίου, αλλά και τη χρήση φυσικού αερίου, πέλετ και καυσόξυλων, ανάλογα με την περιοχή. Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να περιληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από πιο έντονες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, τα ποσά κυμαίνονται από 100 ευρώ για τις πιο ήπιες περιοχές, έως 800 ευρώ για τις πιο κρύες. Ωστόσο, η συνολική διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και αναμένεται έντονος ανταγωνισμός για την είσοδο στο πρόγραμμα.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Ευάγγελος Πάνος, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στα οφέλη από τις μηδενικές τιμές ρεύματος και τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης.

Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης συνδυαστικά με τις λύσεις που είναι πιο οικονομικές για τα νοικοκυριά ανέφερε: «Το επίδομα θέρμανσης είναι σίγουρα μια ανάσα για πολλά νοικοκυριά, όμως το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης δεν λύνεται μόνο με αυτό. Το πετρέλαιο παραμένει μια από τις ακριβότερες λύσεις, και γι' αυτό η κυβέρνηση στρέφεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέργειας, όπως τα πέλετ ή ακόμα και τα ξύλα σε ορισμένες περιοχές. Αν και η θέρμανση με φυσικό αέριο είναι ακόμα συμφέρουσα, πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόστος μπορεί να αυξηθεί εάν η κατανάλωση δεν ελεγχθεί σωστά. Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, και η καλή μόνωση του σπιτιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εξόδων».

Όσον αφορά το μέλλον της θέρμανσης στην Ελλάδα τόνισε ότι «Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να αποσύρει το πετρέλαιο από την επιδότηση, καθώς παράγει πολύ περισσότερους ρύπους σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας. Το φυσικό αέριο είναι προς το παρόν η πιο άμεση λύση, όμως βλέπουμε επίσης στροφή προς πιο ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Οι επιδοτήσεις σε αυτές τις τεχνολογίες θα παίξουν μεγάλο ρόλο τα επόμενα χρόνια».

Ο Ευάγγελος Πάνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα νοικοκυριά «Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση ενέργειας. Ο χειμώνας μπορεί να είναι βαρύς, αλλά αν κάνουμε σωστή διαχείριση της θέρμανσης, μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη. Η χρήση κλιματιστικών, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο ακριβή σε σύγκριση με άλλες λύσεις, και η κακή χρήση τους μπορεί να ανεβάσει τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη. Ο κόσμος πρέπει να εστιάσει σε πιο βιώσιμες και οικονομικές λύσεις μακροπρόθεσμα».

Σχετικές ειδήσεις