Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι

Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για 13η και 14η σύνταξη
Unsplash

Πληρωμές αναδρομικών έρχονται μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για αναδρομικά έως και 48 μηνών από τον ΕΦΚΑ, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους διπλοσυνταξιούχους (δηλαδή αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση όταν εργάζονταν και τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και που κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα, οι πληρωμές των αναδρομικών αφορούν 30.000 συνταξιούχους. Να σημειωθεί πως από τον περσινό Νοέμβριο έχουν διαμορφωθεί οι νέες συντάξεις των πολιτών που έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και στους οποίους έγινε επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι αυτοί έλαβαν μόνον την αύξηση στη σύνταξη τους χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Αναμένεται η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11 μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

Ουσιαστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού) αλλά και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν όμως η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), τότε το κόστος απόδοσης των αναδρομικών θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις