Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η μελισσοκομία δέχεται ισχυρό πλήγμα», αναφέρουν ειδικοί.
EUROKINISSI.

Δύσκολη είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση της παραγωγής, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

Επιπλέον, το φαινόμενων των παράνομωντυποποιήσεων μελιού δεν είναι μονάχα ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτήν, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού. Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο γίνεται πράξη η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Ακόμη, ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή 12.325.000 περίπου ευρώ ετησίως.