Συνταξιούχοι – Κεραμέως: «Έρχεται ρύθμιση για τη στρέβλωση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης»

Διευκρινίσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για συντάξεις, αυξήσεις μισθών και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Συνταξιούχοι – Κεραμέως: «Έρχεται ρύθμιση για τη στρέβλωση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης»
INTIME.
3'

Για τα τελευταία ζητήματα αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών μίλησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σήμερα το πρωί (19/10) στο MEGA.

«Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Με τους φορείς τον τελευταίο καιρό συζητάμε για το πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μετά το 2027.

Υπάρχει μία ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να έχουν σαφή κριτήρια για τον καθορισμό του κατώτατου. Ένα πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής ανέφερε πως για μετά το 2027, να υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που θα λαμβάνει υπόψη την άνοδο των τιμών αφενός και αφετέρου θα λαμβάνει υπόψη την οικονομικά και την παραγωγικότητα της γενικότερα.

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει έναν στόχο για τον μέσο μισθό. Ήδη είμαστε κοντά στα 1.300 ευρώ και γίνονται προσπάθειες. Είχαμε μείωση τα τελευταία χρόνια 5,5% στις ασφαλιστικές εισφορές. Την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε αρχικά.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συντάξεις, τις αυξήσεις και την προσωπική διαφορά. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει μετά από πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης να αυξάνει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων συμπολιτών μας.

Μαζί και με την αύξηση που θα γίνει τώρα, μιλάμε για άνοδο σωρευτική που αγγίζει το 13%. Από 1η Ιανουαρίου 2025 θα έχουμε μία αύξηση που θα κυμαίνεται από 2,2% – 2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά σχετικά με το πού οδεύουμε για την αύξηση», επεσήμανε.

«Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει το εξής ζήτημα: Επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κάποιος συνταξιούχος μπορεί να παίρνει 1.395 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων και με την αύξηση να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ και να επιβάλλεται η ΕΑΣ και να βρίσκεται εν τέλει με λιγότερα. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Θέλουμε να μην υπάρχει αυτή η στρέβλωση.

Δουλεύουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις συντάξεις με τους συντελεστές. Πρέπει να σεβόμαστε τα δημοσιονομικά όρια. Το γργονός ότι μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό κοστίζει πάνω από 400 εκατ. ευρώ μόνο για τη μείωση αυτής της μισής μονάδας. Το επόμενο διάστημα, θα φέρουμε ρύθμιση που θα διορθώνει αυτήν τη στρέβλωση στην ΕΑΣ. Για την προσωπική διαφορά, θα δοθεί στο τέλος του χρόνου το επίδομα. Θα ψηφισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε η κυρία Κεραμέως.

Αναφορικά με την ανεργία, σημείωσε ότι «την παραλάβαμε στο 18%. Σήμερα, είναι στο 9%, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, γιατί φθάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Πρέπει να πάμε πιο στοχευμένα, να βρούμε πού υπάρχει το αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό και να στοχεύσουμε εκεί, για παράδειγμα γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία».

«Αυτές τις μέρες είναι και οι μέρες καριέρας της ΔΥΠΑ, όπου έρχονται εκατοντάδες επιχειρήσεις και άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά. Τέλος Νοεμβρίου έχουμε ημέρες καριέρας και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ», προσέθεσε.

Τέλος, για τα αναδρομικά είπε πως «μιλάμε για το ενδεκάμηνο 2015 – 2016, το ενδεκάμηνο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υπάρξει δύο αντικρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Το θέμα είναι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και θα περιμένουμε την απόφαση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή