Συντάξεις: Πληρώνονται αναδρομικά έως 4.000 ευρώ από επικουρικές και Δώρα – Πότε αποφασίζει το ΑΕΔ

Περίπου 370.000 συνταξιούχοι περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα κατά το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
UNSPLASH.

Πληρωμές αναδρομικών έως 4.000 ευρώ για 360.000 συνταξιούχους που διεκδικούν με αγωγές την επιστροφή περικοπών ένδεκα μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) σε επικουρικές συντάξεις μαζί με τα Δώρα θα δρομολογήσει η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Συνολικά 1,2 εκατ. συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή για πληρωμές αναδρομικών και η απόφαση του ΑΕΔ θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες περικοπές έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσφυγή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Άρειο Πάγο με αφορμή τη διχογνωμία που υπήρξε με το ΣτΕ για το ζήτημα της συνταγματικότητας των περικοπών των Δώρων από τους συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Στην περίπτωση που η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015, το 2019 και το 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των Δώρων που επεβλήθη στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, «πάγωσε» (όπως συμβαίνει όταν εκκρεμούν οι αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων) η εκδίκαση των ομαδικών αγωγών που εκκρεμούν για περίπου 360.000 στα Πρωτοδικεία και η διαδικασία θα εκκινήσει εκ νέου μόλις ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν μπορεί να ανατρέψει τις προηγούμενες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το ΣτΕ και δικαιώνουν όσους διεκδικούν επιστροφές ένδεκα μηνών από μειώσεις επικουρικών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η εκτίμηση για το περιεχόμενο της απόφασης είναι πως το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αναγνωρίζει την ισχύ των αποφάσεων του ΣτΕ και δεν θα ασχοληθεί με την ουσία της διαφωνίας που υπάρχει από τον Άρειο Πάγο. Στην πράξη, οι συνταξιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες, θα δικαιούνται αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και από Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στον «Ελεύθερο Τύπο».

Μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του ΑΕΔ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές που έχει για να λύσει οριστικά την εκκρεμοδικία που έχουν οι 360.000 συνταξιούχοι, αλλά και αν θα πρέπει να δικαιωθούν με αναδρομικά άλλοι 850.000 συνταξιούχοι που έχουν αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, πλην ωστόσο δεν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Σχετικές ειδήσεις