Αλλαγές στα επιδόματα με «κόφτη» - Τι θα ισχύσει για το επίδομα παιδιού

Οι μισθωτοί δεν θα χάνουν μέρος του επιδόματος σε περίπτωση που αυξηθεί ο μισθός τους

Σημαντική αλλαγή σχεδιάζεται για το επίδομα του παιδιού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Απογευματινή, η αλλαγή που σχεδιάζεται για το επίδομα παιδιού είναι η εξαίρεση του 20% του εισοδήματος από μισθό από τον υπολογισμό των κριτηρίων.

Έτσι, οι μισθωτοί δεν θα χάνουν μέρος του επιδόματος σε περίπτωση που αυξηθεί ο μισθός τους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι το 2025 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για τα κοινωνικά επιδόματα, με την έναρξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ΟΠΕΚΑ και τη θέσπιση νέων κριτηρίων για τα βασικά επιδόματα, όπως το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα παιδιού. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν καλύτερη στόχευση και πιο δίκαιη κατανομή των επιδομάτων, ενσωματώνοντας περιουσιακά κριτήρια εκεί όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί η αύξηση των επιδομάτων σε όσους πραγματικά τα χρειάζονται.

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, κάθε επίδομα εξετάζεται μεμονωμένα από την πλατφόρμα που το διαχειρίζεται, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το αν ο ίδιος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. «Η εξέταση του κάθε επιδόματος αυτή τη στιγμή γίνεται από την κάθε πλατφόρμα διαχείρισης του επιδόματος ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. Θεωρώ ότι με αυτή την πλατφόρμα που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα επιδόματα ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν περιπτώσεις που κακώς ελήφθη ένα επίδομα ενώ έχει λάβει συγκεκριμένο διαφορετικό επίδομα για παρόμοιο λόγο ο δικαιούχος του επιδόματος αυτού», ανέφερε.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ οι αλλαγές στα κριτήρια θα τεθούν σε ισχύ από το 2025.