Συντάξεις: Τι αλλάζει με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού δικαστηρίου - Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Πληρωμές αναδρομικών έως 4.000 ευρώ για 360.000 συνταξιούχους που διεκδικούν με αγωγές την επιστροφή περικοπών ένδεκα μηνών σε επικουρικές συντάξεις μαζί με τα Δώρα θα δρομολογήσει η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου - Ο δικηγόρος και εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε την απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου που αναμένεται τον Νοέμβριο 

Συντάξεις: Τι αλλάζει με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού δικαστηρίου - Ποιοι θα δουν αυξήσεις
INTIME NEWS
4'

Ο δικηγόρος και εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις στις συντάξεις, εξήγησε ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που αναμένεται τον Νοέμβριο θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις.

Όπως τόνισε, «υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις οποίες περιμένουμε να επιλύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η απόφαση θα αφορά μόνο εκείνους που έχουν καταθέσει αγωγές έως το τέλος του 2020, περίπου 300.000 συνταξιούχους. Δεν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός αν η κυβέρνηση επεκτείνει πολιτικά την εφαρμογή της».

Ο Δημήτρης Μπούρλος σημείωσε επίσης ότι τα ποσά των δώρων που θα κριθούν κυμαίνονται μεταξύ 600 και 3.000 ευρώ, με περισσότερες λεπτομέρειες να δίνονται μετά την έκδοση της απόφασης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί ένα σχέδιο για τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έως και κατά 50%. Αυτή η ρύθμιση, που θα εφαρμοστεί για έναν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων, αποσκοπεί στο να αποτρέψει οποιεσδήποτε μειώσεις στις συντάξεις με την καταβολή των αυξήσεων του 2025. Από το 2025 και μετά, προγραμματίζεται μια πιο ριζική αναθεώρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με στόχο την ελάφρυνση για όλους τους συνταξιούχους.

Στο τελικό σχέδιο του υπουργείου, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αύξηση 2,5% τον Δεκέμβριο και θα περάσουν σε ανώτερη κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ, δεν θα υποστούν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει μικτή σύνταξη 1.394 ευρώ και δεν πληρώνει Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την αύξηση θα δει τη σύνταξή του να σκαρφαλώνει στα 1.429 ευρώ. Κανονικά, θα έπρεπε να καταβάλει 29 ευρώ ως κράτηση, γεγονός που θα εξανέμιζε την αύξηση. Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, όμως, θα απαλλαγεί από την Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, διατηρώντας έτσι την αύξηση των 29 ευρώ.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει 1.690 ευρώ μικτή σύνταξη και πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με συντελεστή 3%, δηλαδή 51 ευρώ τον μήνα, θα έβλεπε τη σύνταξή του να αυξάνεται στα 1.732 ευρώ με την αύξηση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εάν η νέα ρύθμιση δεν εφαρμοζόταν, η κράτηση θα ανέβαινε στο 6%, δηλαδή 104 ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η σύνταξή του κατά 10 ευρώ αντί να αυξηθεί. Με το νέο σχέδιο, όμως, η κράτηση θα παραμείνει στο 3%, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να πληρώνει 51 ευρώ.

Πότε αποφασίζει το ΑΕΔ

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Άρειο Πάγο με αφορμή τη διχογνωμία που υπήρξε με το ΣτΕ για το ζήτημα της συνταγματικότητας των περικοπών των Δώρων από τους συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Στην περίπτωση που η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015, το 2019 και το 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των Δώρων που επεβλήθη στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών έως και 4.000 ευρώ έκαστος.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, «πάγωσε» (όπως συμβαίνει όταν εκκρεμούν οι αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων) η εκδίκαση των ομαδικών αγωγών που εκκρεμούν για περίπου 360.000 στα Πρωτοδικεία και η διαδικασία θα εκκινήσει εκ νέου μόλις ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν μπορεί να ανατρέψει τις προηγούμενες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το ΣτΕ και δικαιώνουν όσους διεκδικούν επιστροφές ένδεκα μηνών από μειώσεις επικουρικών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του ΑΕΔ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές που έχει για να λύσει οριστικά την εκκρεμοδικία που έχουν οι 360.000 συνταξιούχοι, αλλά και αν θα πρέπει να δικαιωθούν με αναδρομικά άλλοι 850.000 συνταξιούχοι που έχουν αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, πλην ωστόσο δεν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή