Ακρίβεια: «Χτύπησε» το ψωμί - Οι ανατιμήσεις της τελευταίας 4ετίας
Πόσο περιορίστηκε η κατανάλωση του ψωμιού
Κάποτε ήταν το προϊόν που δεν έλειπε ποτέ από το ελληνικό τραπέζι ωστόσο μέχρι και αυτό η ακρίβεια δείχνει να το έχει «χτυπήσει» και πολλοί καταναλωτές πλέον έχουν περιορίσει την αγορά του. Ο λόγος για το ψωμί, στο οποίο έχει φορεθεί «καπέλο» τουλάχιστον 30%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια.
Μπορεί η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου να έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα στην τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη, όμως στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πληρώσει… ακριβά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών.
Η έρευνα έδειξε ότι το λευκό ψωμί (φρατζόλα των 500γρ.) στην Ελλάδα έχει 1,21 ευρώ. ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 1,80 ευρώ. Δηλαδή η χώρα μας είναι φθηνότερη κατά 48%. Όμως οι καταναλωτές στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει από το 2020 έως σήμερα ανατιμήσεις 39%.
Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες να κόβουν και από τα βασικά είδη διατροφής για να τα βγάλουν πέρα, ακόμα και από το ψωμί. Από 2019 μέχρι και το 2022 η κατανάλωση του ψωμιού μειώθηκε κατά 22.000 τόνους και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 30%.
Είναι όμως ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα τρόφιμα, οι πολίτες για τις ίδιες ποσότητες βασικών αγαθών έχουν αυξήσει την μέση δαπάνη. Έτσι λοιπόν, για την ίδια ποσότητα ψωμιού και ζυμαρικών πληρώνουν περίπου 10%. Για το μοσχαρίσιο κρέας δίνουν 6% περισσότερα χρήματα, για το αιγοπρόβειο κρέας 64% αυξημένη δαπάνη, για το ελαιόλαδο 28%, για τα φρούτα 14% και 15% για τα λαχανικά.