Πετρέλαιο θέρμανσης: Υποτονική η ζήτηση - Τι θα ισχύσει με το επίδομα

Γιατί οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ακόμη πετρέλαιο θέρμανσης

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινείται η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή είναι περίπου 0,20 ευρώ πιο φθηνή συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, οι καταναλωτές δεν προχωρούν σε μεγάλες αγορές.

Η καλοκαιρία αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές όλων των καυσίμων (κίνησης και θέρμανσης) παραμένουν σταθερά ή παρουσιάζουν τάσεις μικρής αποκλιμάκωσης αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που συγκρατούν τους Έλληνες από το να προχωρήσουν σε παραγγελίες.

Τι προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό. Φέτος, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση και σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, η διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρέλαιο θα είναι στο 25%. Το τελικό ποσό θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας, ότι το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.200 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Όσον αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο δόσεις, μια μεγάλη δόση (περίπου το 60%) στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και μία μικρότερη (το 40%) η οποία θα δοθεί στο τέλος ενώ για πρώτη φορά θα ληφθεί υπόψη πόσο κρύο έκανε στη διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις