Κεραμέως για κατώτατο μισθό: Από το 2027 θα καθορίζεται με μαθηματικό τύπο και δεν θα μειώνεται
Ρηξικέλευθες θεσμικές αλλαγές, για πρώτη φορά, όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, γεγονός που θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα σημαντικά οφέλη για την τσέπη των εργαζομένων, όσο και για την οικονομία γενικότερα.
Ο κατώτατος μισθός λοιπόν, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία που θα αρχίσει να εφαρμόζει η χώρα μας από το 2027, δεν θα μειώνεται ποτέ, ενώ αντιθέτως, θα αυξάνεται, όχι μόνο με βάση κάποια κυβερνητική πολιτική, αλλά αναλόγως των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία και το πραγματικό εισόδημα.
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την εξειδίκευση του νέου νομοσχεδίου που αφορά στον κατώτατο μισθό, αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο μέτρο.
Μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr, η υπουργός εξήγησε συνοπτικά, ότι ο νέος μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό θα λειτουργεί από το 2027 στη στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Αυτός θα αυξάνεται με βάση δυο παράγοντες: Την ακρίβεια, δηλαδή την άνοδο της τιμής των προϊόντων, την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Άρα όσο ανεβαίνουν οι τιμές κι όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός», εξηγεί η υπουργός, τονίζοντας ότι «προβλέπεται ρητά ότι δεν θα μπορεί να γίνει μείωση του κατώτατου μισθού – αυτό είναι ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους».
Δείτε τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως:
Ο συντελεστής που καθορίζει τον κατώτατο μισθό
Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει αθροίζοντας το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος, για το χαμηλότερο όμως 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, καθώς ο πληθωρισμός για τους πιο φτωχούς είναι υψηλότερος.
Η δεύτερη παράμετρος θα είναι το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα δεν θα προκύπτουν μειώσεις αποδοχών, αλλά πάγωμα ουσιαστικά σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές περιπτώσεις, ενώ το υφιστάμενο σύστημα θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι και το 2027.
Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε:
«Έχουμε κάνει σύσταση επιστημονικής επιτροπής και αμέσως ξεκινήσαμε ανοιχτό διάλογο με τους 6 εταίρους».
Σύμφωνα με την υπουργό:
Το ποσοστό μεταβολής του κατώτατου θα εξαρτάται από 2 αριθμούς
-Πληθωρισμός (ακρίβεια) σε ότι αφορά το 20% των νοικοκυριών
-Και το ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης
Όπως είπε η κα Κεραμέως επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 650€ αλλά σήμερα στα 830. Η ανεργία ήταν 18% επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ τώρα είναι στο 9,3%.
«Θα καλέσουμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσουμε», ανέφερε η υπουργός.
«Δεν υπάρχει αγωνία εργαζομένων και εργοδότη. Ακολουθούμε μια πολιτική που ακολουθείται από τα κράτη μέλη τα ΕΕ. Αγγίζουμε το 50% αύξηση του κατώτατου. Είναι πολύ μεγάλο. Είμαστε εδώ να συνεχίσουμε. Έχουμε σταθερή ανοδική πορεία. Για τον στόχο που έχουμε θέσει. Τα χρονοδιαγράμματα θα είναι τα ίδια με τα περσινά αλλά πλέον θα υπάρχει η επιτροπή», είπε.
Όλα όσα ανακοινώθηκαν
Αναλυτικότερα, το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το 2028 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης. «Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης», είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, συνδέοντας το ύψος των μισθών με τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, ποσό που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027. Στην κατεύθυνση αυτή, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041, προτείνουμε έναν τρόπο υπολογισμού βασισμένο σε διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια, που ωφελεί και διασφαλίζει τους εργαζόμενους».
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προσφέρει τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων:
1. Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
2. Σύνδεση με την οικονομία.
Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλ. τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
3. Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
4. Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που συστάθηκε για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ ενώ αναμένονται και οι τελικές προτάσεις τους επί του ζητήματος.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ.
Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε περίπτωση πχ μεγάλων οικονομικών αναταράξεων.
Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί. Ως προς την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, προβλέπεται η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος είναι η ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης θα βασιστεί σε ουσιαστική και εκτενή διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους