Διπλά «κερδισμένοι» όσοι κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα - Μεγαλύτερο κόστος για τους συνεπείς καταναλωτές
Στα 500 εκατομμύρια ευρώ το κόστος των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2022
Διπλά ωφελημένος είναι αυτός που κλέβει το ρεύμα που καταναλώνει, αφού ακόμη και στην περίπτωση που εντοπιστεί, θα πληρώσει πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώνει ένας συνεπής καταναλωτής, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Η σαφής αυτή ομολογία από τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τη διόγκωση του φαινομένου των ρευματοκλοπών τα τελευταία χρόνια, που κοστίζει στους συνεπείς καταναλωτές πάνω από μισό δισ. ευρώ ετησίως και πααρά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργούν, θέτει ζήτημα αναθεώρησης της διοικητικά οριζόμενης τιμής, δηλαδή της τιμής που πληρώνουν το ρεύμα οι παρανομούντες στην περίπτωση που εντοπιστούν.
Τι ζητούν οι πάροχοι
Το ζήτημα απασχολεί έντονα την πλευρά των προμηθευτών, η οποία λαμβάνοντας τα εκκαθαριστικά της αγοράς από τον ΔΕΔΔΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαπίστωσε ότι ο συντελεστής κανονικότητας για τις απώλειες από 13,54% αυξήθηκε στο 18%.
Αυτό κατ'εκτίμηση προσθέτει ένα κόστος άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετεροχρονισμένα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για απώλειες ενέργειας κοντα΄στο 1 δισ. με περισσότερο από το μισό να αντιστοιχεί σε ρευματοκλοπές. Με παρέμβασή τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΕΕΥ οι προμηθευτές, μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) τάσσονται υπέρ της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να τεθεί εκ μέρους του διαχειριστή σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης του αυξανόμενου επιπέδου απωλειών και σταδιακής απομείωσής τους, στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων διαχειριστών δικτύων στην Ευρώπη. Ζητούν επίσης στοχευμένους ελέγχους και διαδικασία παρακολούθησης των απενεργοποιημένων παροχών.