ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Τέλος στα παρωχημένα τεκμήρια διαβίωσης: Έρχονται ριζικές αλλαγές με σύγχρονα εργαλεία φορολόγησης

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, φοροτεχνικός - οικονομολόγος και καθηγητής φορολογίας μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αλλαγές της κυβέρνησης σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης
Αρχείου - Eurokinissi

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει μπει η προετοιμασία του σχεδίου για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα των μισθωτών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσω των αλλαγών, αφενός να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, αφετέρου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος με βάση τις οποίες μισθωτοί και συνταξιούχοι καταλήγουν να είναι τα μεγάλα «θύματα» της «τσιμπίδας» των τεκμηρίων.

Οι αλλαγές που αναμένονται να οριστικοποιηθούν έως τον Ιανουάριο του 2025 θα γίνουν βάσει πορίσματος που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με βασικό στόχο τη μείωση των τεκμηρίων μεσοσταθμικά κατά 30%, τη βελτίωση του τρόπου υπολογισμού τους και τη διόρθωση αδικιών στα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5,2 δισ ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,34 δισ ευρώ αφορούν μισθωτούς, τα 1,15 δισ ευρώ συνταξιούχους, τα 877,6 εκατ ευρώ ελεύθερους επαγγελματίες και τα 278,8 εκατ ευρώ αγρότες.

Ειδικότερα εξετάζονται αλλαγές:

  • Στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής
  • Στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει Σύμφωνο Διαβίωσης

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, φοροτεχνικός - οικονομολόγος και καθηγητής φορολογίας μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στις αλλαγές της κυβέρνησης σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης.

«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωράει σε αλλαγές στα τεκμήρια, και μάλιστα ριζικές. Έχει συσταθεί μια επιτροπή που θα ολοκληρώσει σύντομα το έργο της και θα παραδώσει το πόρισμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ, αν όχι από το 2025, τότε τουλάχιστον από το 2026», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Χριστόπουλος, φοροτεχνικός - οικονομολόγος και καθηγητής φορολογίας.

«Ο λόγος είναι ότι τα τεκμήρια θεωρούνται πλέον παρωχημένα. Η οικονομική ζωή έχει αλλάξει ριζικά και οι αξίες στις οποίες βασίζονται τα τεκμήρια για ακίνητα, σκάφη, και αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι, να κλείσουν τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής και να αντιμετωπιστούν τα σημερινά κενά», είπε.

Και πρόσθεσε: «Για την ιστορία, τα τεκμήρια εμφανίστηκαν το 1977 και εφαρμόστηκαν το 1978. Ο λόγος τότε ήταν η αδυναμία του κράτους να εντοπίσει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών, ενώ ο νομοθέτης βασίστηκε στην αρχή ότι πρέπει να φορολογούνται τα πραγματικά εισοδήματα. Όμως, όπου αυτά είναι αδύνατον να εντοπιστούν, εφαρμόζονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Η λογική ήταν: “Δεν μπορώ να εντοπίσω τα πραγματικά σου εισοδήματα; Στηρίζομαι στον τρόπο ζωής σου και βάζω έναν υπολογιστικό μέσο όρο”».

Η φορολογική διοίκηση έχει ένα σύγχρονο «οπλοστάσιο» εργαλείων:

  • Πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Ψηφιακές συνδέσεις ταμειακών μηχανών (ήδη συνδέθηκαν 350.000 επιχειρήσεις με το ηλεκτρονικό σύστημα).
  • Τεχνητή νοημοσύνη, που σταδιακά εξαλείφει την ανάγκη για «παρωχημένα» τεκμήρια, όπως η εκτίμηση με βάση το μέγεθος ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου.

«Η φορολογική πολιτική θα προσαρμοστεί στην πραγματική εικόνα και όχι σε γενικεύσεις, όπως: “Έχεις μεγάλο σπίτι ή αυτοκίνητο; Άρα έχεις υψηλό εισόδημα”. Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται αναγκαίες, ώστε να υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση και να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση πολιτών που δεν έχουν τα εισοδήματα που προϋποθέτουν τα παλιά τεκμήρια», τόνισε.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με αυτές τις αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματός της», κατέληξε.