Τραπεζική κάρτα: Αυτό είναι το κόλπο για να ξεγελάσετε τους κλέφτες - «Γράψτε λάθος pin»

Οι ειδικοί της τραπεζικής ασφάλειας έχουν καταλήξει σε μια εκπληκτική σύσταση, ώστε να... ξεγελαστούν οι κλέφτες και να απενεργοποιηθεί η κλεμμένη κάρτα.
Αρχείου

Φαίνεται σαν πλήρης ανοησία, αλλά αυτό το απλό τέχνασμα μπορεί να σας σώσει μαζί με τις οικονομίες σας. Οι ειδικοί της τραπεζικής ασφάλειας έχουν καταλήξει σε μια εκπληκτική σύσταση. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον κωδικό PIN της τραπεζικής μας κάρτας όσο το δυνατόν πιο μυστικό, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις ασφαλείας, θα πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο - γράψτε τον απευθείας στην κάρτα σας. Όχι όμως τον αληθινό...

Πώς να ξεγελάσετε τους κλέφτες

«Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ απλή αλλά αποτελεσματική παγίδα», εξηγεί ο Thomas Weber, ειδικός ασφαλείας στη Sparkasse Germany. "Γράφετε έναν κατασκευασμένο (ψεύτικο) κωδικό PIN στην κάρτα σας. Αν ένας κλέφτης κλέψει την κάρτα, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τον κωδικό».

Τι συμβαίνει τότε; Μετά την τρίτη λανθασμένη εισαγωγή κωδικού PIN, το ΑΤΜ μπλοκάρει αυτόματα την κάρτα και συχνά την κρατά φυσικά. «Για τους κλέφτες, η κάρτα είναι άχρηστη εκείνη τη στιγμή και τα χρήματά σας είναι ασφαλή», προσθέτει ο Weber.

Η Sarah Miller, αναλύτρια της Financial Security Research με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει ανησυχητικά στοιχεία: «Το 2023, υπήρξαν περισσότερες από 500.000 περιπτώσεις απάτης με πιστωτικές κάρτες μόνο στην Ευρώπη. Η συνολική ζημιά ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ». Επομένως, μια παγίδα είναι σίγουρα χρήσιμη. Πώς να το προετοιμάσετε σωστά;

«Το κλειδί είναι να κάνουμε το ψεύτικο PIN να φαίνεται αξιόπιστο», συμβουλεύει η Ολλανδή ειδικός στον κυβερνοχώρο Lisa van der Meer. "Αποφύγετε πολύ απλά όπως το 1234 ή το 0000. Οι κλέφτες δεν είναι ανόητοι».

Συνιστά τη χρήση ενός τετραψήφιου αριθμού που μοιάζει με κανονικό PIN:

- Μην χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενα ψηφία
- Αποφύγετε τις ευθείες
- Επιλέξτε έναν αριθμό που μοιάζει με την ημερομηνία γέννησής σας

Πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας

Ο Frank Schmidt από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Πληροφορικής (BSI) προσθέτει άλλες σημαντικές συστάσεις:

- Αλλάζετε τακτικά το πραγματικό σας PIN, είναι δωρεάν
- Καλύπτετε πάντα το πληκτρολόγιό
σας όταν εισάγετε τον κωδικό PIN σας - Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις πληρωμής
- Ορίστε εύλογα ημερήσια όρια για αναλήψεις και πληρωμές
- Μην μοιράζεστε ποτέ το PIN σας ακόμη και με μέλη της οικογένειας

Τι να κάνετε εάν η κλοπή συμβεί πραγματικά

«Τα πρώτα λεπτά μετά τον εντοπισμό μιας κλοπής είναι κρίσιμα», τονίζει ο Weber. «Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζα και μπλοκάρετε την κάρτα. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν απευθείας επικοινωνία για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά είναι επίσης δυνατό online στο internet banking. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε απευθείας με τον εκδότη της κάρτας σας (συνήθως Visa ή Mastercard) για συμβουλές.

Νέα κόλπα των κλεφτών

Οι κλέφτες γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί, προειδοποιούν οι ειδικοί των τραπεζών. «Χρησιμοποιούν μικροσκοπικές κάμερες, ψεύτικα πληκτρολόγια ή σαρωτές. Το ψεύτικο τέχνασμα PIN μας είναι αποτελεσματικό ακριβώς επειδή χρησιμοποιεί τη δική τους απληστία εναντίον τους.

©2012-2024 Newsbomb.gr - All rights reserved