Ανησυχία για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε χοιρινό, αρνί και κατσίκι
Η τιμή στο κρέας έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία πενταετία.
«Τσιμπημένο» αναμένεται να είναι το οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, καθώς αυξημένες είναι οι τιμές του κρέατος με την αύξηση να φθάνει έως και το 50% την τελευταία πενταετία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κρεοπώλη, Κώστα Λίτσα, «ο Έλληνας καταναλωτής δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις και ήρθε η ώρα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές. Το μοσχάρι πωλείται στα 15 – 16 ευρώ / κιλό, το αρνί στα 16 – 17 ευρώ / κιλό και τα πουλερικά στα 5 – 6 ευρώ. Μάλιστα, πριν από πέντε χρόνια, οι αντίστοιχες τιμές ήταν περίπου 10 ευρώ / κιλό για το μοσχάρι, 8 – 9 ευρώ / κιλό για το αρνί και 3 – 4 ευρώ για τα πουλερικά».
Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές προτίμησαν αρνί και γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα, ενώ, φαίνεται ότι επιλέγουν αρνί και μοσχάρι για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, όπως ανέφερε ο κ. Λίτσας, μιλώντας στο OPEN.
Οι τιμές στη Βαρβάκειο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Ικανοποίηση για την κίνηση στη Βαρβάκειο εξέφρασε σήμερα (28/12) ο Πρόεδρος της Βαρβάκειου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης.
Ο κύριος όγκος των καταναλωτών έκανε τις αγορές του εν όψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και για την Πρωτοχρονιά, προτιμώντας το χοιρινό, όπως και το μοσχάρι, και το αρνί και το κατσίκι, όπως επεσήμανε.
Το χοιρινό αρχίζει από 5 – 6 ευρώ / κιλό, το αρνί και το κατσίκι φτάνουν τα 10 – 12 ευρώ / κιλό και το μοσχάρι κυμαίνεται από 7,5 έως 10,90 ευρώ / κιλό. Όσον αφορά στο χοιρινό, τα μικρά γουρουνάκια –όπως είπε ο κ. Νιώτης– κινήθηκαν μεταξύ 7 και 10 ευρώ / κιλό, «μειωμένη τιμή περίπου 2 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι». Η Βαρβάκειος πουλά μέχρι και 3 ευρώ φθηνότερα, όπως συμπλήρωσε.