Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις - Αυστηρές οι ποινές

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για τη χρήση του 2022 και 2023 για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025 ο χρόνος υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Έσχες») και οικονομικών συμφερόντων που έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την «αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», παρατείνεται η προθεσμία περί υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ( «Πόθεν Έσχες») και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) έως την 28η Φεβρουάριου 2025.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η παράταση δόθηκε «επειδή λειτουργεί η νέα πλατφόρμα υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. για πρώτη φορά μέσω διαλειτουργικότητας μεγάλου αριθμού φορέων, απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος για την εξοικείωση των χρηστών με αυτή.

Επιπλέον πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στο σύστημα από την ταυτόχρονη υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων από τους υπόχρεους μέχρι το τέλος του έτους.

Με αλλαγές η πλατφόρμα

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΠΟΘΕΝ υπάρχουν σημαντικές αλλαγές με πιο σημαντική ότι τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης θα μπορούν να αντληθούν αυτόματα με τους φορολογούμενους να επιβεβαιώνουν απλώς ότι τα στοιχεία είναι σωστά.

Η διαδικασία

Ένα από τα πιο σημαντικά νέα στοιχεία που θα διευκολύνουν τους υπόχρεους είναι η αυτόματη ενσωμάτωση βασικών περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατή η αυτόματη άντληση και ενσωμάτωση στοιχείων όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εισοδήματα, τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα καθιστά τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων πιο απλή, γρήγορη και λιγότερο επιβαρυντική για τους πολίτες.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τους υπουργούς Γιώργο Φλωρίδη, Δημήτρη Παπαστεργίου, Χρίστο Δήμα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων θα αντλούνται αυτόματα από το φορολογικό μητρώο κατά την υποβολή της δήλωσης. Αυτή η αυτόματη διαδικασία θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, τα στοιχεία ταυτότητας, η διεύθυνση, τα τηλέφωνα και το email των δηλούντων, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην απλοποίηση της διαδικασίας, καθώς άλλα στοιχεία, όπως τα εισοδήματα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τα οχήματα, τα σκάφη, οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις και τα δάνεια, θα μεταφέρονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και το ΓΕΜΗ. Αυτός ο συνδυασμός πληροφοριών θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του δηλούντα, διευκολύνοντας περαιτέρω την αξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης.

Τα βήματα

Πλατφόρμα υποβολής: Η υποβολή θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας www.pothen.gr, όπου οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν ήδη να καταθέτουν αντίγραφα συμβολαιογραφικών εγγράφων. Αυτή η προσθήκη θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των συμβολαιογράφων και της φορολογικής αρχής.

Ηλεκτρονική κατάθεση συμβολαιογραφικών εγγράφων: Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να καταθέτουν ηλεκτρονικά κάθε συμβολαιογραφικό έγγραφο εντός 15 ημερών από την υπογραφή του. Αυτή η υποχρέωση θα εξασφαλίσει την ταχύτητα και την ακρίβεια στη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων στοιχείων.

Προσωπικοί κωδικοί εισόδου: Οι υπόχρεοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXIS για την υποβολή της δήλωσης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Αυτόματη εμφάνιση στοιχείων: Τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία θα εμφανίζονται αυτόματα όπως είναι καταχωρημένα στο φορολογικό μητρώο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους υπόχρεους να διορθώσουν τυχόν λάθη πριν την υποβολή της δήλωσης.

Αυτόματη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων: Τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταφέρονται αυτόματα, περιλαμβάνοντας εισοδήματα, ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, οχήματα και δάνεια άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό το χαρακτηριστικό αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα σφαλμάτων και να εξοικονομήσει χρόνο κατά τη διαδικασία υποβολής.

Δυνατότητα διόρθωσης: Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να διορθώσουν τα στοιχεία τους πριν από την οριστικοποίηση της δήλωσης, προσθέτοντας ή διαγράφοντας εγγραφές και επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ηλεκτρονική υποβολή απαραίτητων εγγράφων: Στις δηλώσεις που ελέγχονται υποχρεωτικά, τα απαραίτητα έγγραφα θα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, εκτός αν έχουν μεταφερθεί αυτόματα. Οι υπόχρεοι θα επισυνάπτουν νέα στοιχεία μόνο σε περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης.

Τροποποιητικές δηλώσεις: Εφόσον έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Τι προσφέρει η νέα διαδικασία

Σύμφωνα με πηγές από τα αρμόδια υπουργεία, η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους υπόχρεους, περιορίζοντας λάθη και παραλείψεις, ενώ θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στους ελέγχους.

Ακόμη, σημειώνεται ότι η αυτόματη άντληση δεδομένων και η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων διασφαλίζουν την ορθότητα των δηλώσεων, βελτιώνοντας τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες.

Η νέα πλατφόρμα Πόθεν Έσχες

Η ανανεωμένη πλατφόρμα, βασισμένη στο νόμο 5026/2023, αξιοποιεί τη διαλειτουργικότητα με τραπεζικά ιδρύματα και το σύστημα TAXISnet, διευκολύνοντας τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα και περιλαμβάνουν:

  • Ακίνητα, σύμφωνα με το Ε9.
  • Καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα.
  • Οχήματα και άλλα μεταφορικά μέσα.
  • Συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δανειακές υποχρεώσεις.

Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία πριν την οριστική υποβολή της δήλωσης.

Αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις

Οι φετινές κυρώσεις για ανακρίβειες ή παραλείψεις στις δηλώσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές. Οι υπόχρεοι που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αντιμετωπίσουν:

  • Ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
  • Δήμευση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή τους.
  • Χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 10.000 ημερήσιες μονάδες.

Για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί, η δήμευση επιβάλλεται ακόμη και αν αυτά δεν εντοπίζονται πλέον, με ισοδύναμη αποτίμηση.

Το άρθρο 39 του νόμου 5026/2023 προβλέπει αυστηρότερες ποινές για παραλείψεις, ανάλογα με την αξία των αποκρυπτόμενων στοιχείων, με φυλάκιση που ξεκινά από 1 έτος και φτάνει έως και 10 χρόνια για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι απαραίτητη, καθώς τα πρόστιμα και οι ποινές για τους «ξεχασιάρηδες» είναι πλέον εξαιρετικά αυστηρά.