Η Ισπανία, η στεγαστική κρίση και ο φόρος 100%
Φόρο 100% στα σπίτια που αγοράζονται από κατοίκους τρίτων χωρών σχεδιάζει να επιβάλει Ισπανία, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε μια δέσμη μέτρων με στόχο την ανακούφιση από την έλλειψη κατοικιών, τα υψηλά ενοίκια και την αύξηση των τιμών των κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα, με τους ξένους αγοραστές κατοικιών και τον μαζικό τουρισμό να θεωρούνται ότι συμβάλλουν στις στεγαστικές πιέσεις.
Mιλώντας σε φόρουμ για το θέμα, ο σοσιαλιστής ηγέτης Σάντσεθ δήλωσε ότι η πρόσβαση στη στέγαση είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισπανική κοινωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος διχασμού μεταξύ των κοινοτήτων. "Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις, αυτή των πλούσιων ιδιοκτητών και των φτωχών ενοικιαστών", είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 48% την τελευταία δεκαετία, σχεδόν διπλάσιες από το εισόδημα των νοικοκυριών. "Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, το οποίο απαιτεί μια αποφασιστική απάντηση από το σύνολο της κοινωνίας, με τους δημόσιους θεσμούς στην πρώτη γραμμή", επεσήμανε.
Ανακοινώνοντας 12 μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Σάντσεθ είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι τα τουριστικά διαμερίσματα φορολογούνται όπως μια επιχείρηση και μια πρόταση για την επιβολή φόρου 100% επί της αξίας των κατοικιών που αγοράζονται από κατοίκους τρίτων χωρών. Τέτοιες αλλαγές, είπε, θα βοηθήσουν να γίνει η στέγαση πιο προσιτή σε όλη την Ισπανία.
«Οι μη κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν 27.000 διαμερίσματα στην Ισπανία το 2023. Το έκαναν όχι για να ζήσουν, αλλά για να κερδοσκοπήσουν, για να βγάλουν χρήματα με αυτά, κάτι που στο πλαίσιο της έλλειψης δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», δήλωσε ο Σάντσεθ.
Άλλα μέτρα που εισήγαγε ο Σάντσεθ περιλάμβαναν σχέδια για την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες που προσφέρουν προσιτά ενοίκια και μεγαλύτερη προστασία για τους υφιστάμενους ενοικιαστές. Ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή περισσότερων δημόσιων κατοικιών και τη διασφάλιση ότι οι υπάρχουσες κοινωνικές κατοικίες θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα για την ανακαίνιση άδειων κατοικιών ώστε να νοικιαστούν σε προσιτές τιμές.
Ο πρωθυπουργός δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο φόρος για τους αγοραστές κατοικιών από χώρες εκτός ΕΕ ούτε έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να κατατεθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση είχε ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να προσπαθήσει να περιορίσει την ξένη ιδιοκτησία κατοικίας, ανακοινώνοντας πέρυσι την κατάργηση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», το οποίο εισήχθη το 2013 και παρείχε δικαιώματα παραμονής σε αλλοδαπούς που επένδυσαν σε ισπανικά ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Η έλλειψη κατοικιών, η αύξηση των τιμών και η αντίληψη ότι οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και οι ενοικιάσεις κατοικιών για διακοπές επιδεινώνουν το πρόβλημα, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης στην Ισπανία, καθώς και αναταραχές σε τουριστικά μέρη κατά μήκος της νότιας ακτής, στα Κανάρια Νησιά και σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Αλικάντε.