Ελαιόλαδο: Ο «θησαυρός» της Μεσσηνίας και ο «γολγοθάς» των τοπικών παραγωγών

Μία σκληρή πραγματικότητα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Μεσσηνία, με τη τιμή του ελαιολάδου να υποχωρεί και το κόστος παραγωγής να παίρνει την ανιούσα

Ελαιόλαδο: Ο «θησαυρός» της Μεσσηνίας και ο «γολγοθάς» των τοπικών παραγωγών
Unsplash
1'

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς η φετινή τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου υποχώρησε σχεδόν στη μισή τιμή από πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξήθηκε.

Η οικονομική πίεση που τους ασκείται είναι ασφυκτική και πολλοί καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν την παραγωγή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή ελαιολάδου, ο ελαιοπαραγωγός Αθανάσιος Κωστέας αναφέρει: «Υπάρχουν δυσκολίες και στην συγκομοιδή και στην καλλιέργεια, λόγω μορφολογίας του εδάφους. Η τιμή που μένει στον ελαιοπαραγωγό είναι ελάχιστα ευρώ ανά κιλό και από τη στιγμή που μπορεί να δουλεύει τη γη του μόνος του. Όταν δεν μπορεί να προσφέρει προσωπική βοήθεια στα κτήματά του, τότε είναι μία επιζήμια επιχείρηση.»

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, επίσης ελαιοπαραγωγός στην Μεσσηνία καταγγέλει: «Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο πωλείται στο κόστος παραγωγής του. Η τιμή του δεν καθορίζεται από τον παραγωγό του. Εμείς παράγουμε ένα προιόν, χωρίς να ξέρουμε πόσο κοστίζει και το πηγαίνουμε σε έναν επιχειρηματία που ασχολείται με την τυποποίηση και την εξαγωγή και καθορίζει εκείνος την τιμή πώλησης στον καταναλωτή. Αυτό είναι που καταγγέλουμε οι αγρότες και αυτός είναι ο λόγος που απομακρύνονται οι νέοι από την αγροτική παραγωγή.»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή