Σμάγκι: Καταστροφική μια έξοδος της Ελλάδας
«Αδύνατη» χαρακτήρισε σήμερα το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, ενώ σημείωσε ότι μια αποχώρησή της θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Ο Σμάγκι, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι αν η Ελλάδα ψηφίσει κόμματα που αποδέχονται ευρέως τη συμφωνία διάσωσης με τους διεθνείς εταίρους της, πιστεύει ότι τα πράγματα θα διευκολυνθούν για να βοηθηθεί η χώρα.
«Η έννοια μιας συντεταγμένης Ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ είναι απλά ανοησίες. Δεν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένη έξοδος», δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι ο οποίος αποχώρησε από την ΕΚΤ πέρυσι πριν από τη λήξη της θητείας του για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια ελληνική έξοδος θα είναι "καταστροφική" και αναπόφευκτα θα εξαπλωθεί και σε άλλα ασθενέστερα κράτη της ευρωζώνης, όπως φαίνεται ήδη από τη διεύρυνση των αποδόσεων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ τα πρακτικά ζητήματα θα είναι επίσης δύσκολο να οργανωθούν.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και "απαλλοτριώσεις" από τις αποταμιεύσεις των πολιτών της», σημείωσε.
Ο Σμάγκι έδειξε λίγη συμπάθεια για τα δεινά των Ελλήνων, λέγοντας ότι έχουν λάβει τεράστια χρηματοδότηση, αλλά είναι ακόμη απρόθυμοι να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές.
«Θέλουν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι μισθοί του δημοσίου τομέα έχουν διπλασιαστεί αφότου η χώρα προσχώρησε στην ευρωζώνη χωρίς οικονομική αιτιολόγηση.
Παρ' όλ' αυτά, είπε ότι πιστεύει πως «οι όροι διάσωσης που προσφέρονται στην Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσαν ακόμη να βελτιωθούν».
«Αν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, λέει ότι είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που αντελήφθησαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει προσαρμογή του προγράμματος, εν μέρει προκειμένου να ληφθεί υπόψη το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα», σημείωσε.