Β.Φάιμαν: Ευκαιρία για σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σημαντικό πως έπειτα από αυτές τις εκλογές, μπορεί τώρα και η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια πολιτική που θα συνίσταται, αφενός σε μια βιώσιμη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής με διαρθρωτικές αλλαγές και αφετέρου στην ανάπτυξη.
Πρόσθεσε δε ότι, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνηθέντες όροι, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί στον ελληνικό πληθυσμό «αέρας για να αναπνεύσει», για παράδειγμα θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει εφοδιασμός των ανθρώπων με φάρμακα, ενώ δεν επιτρέπεται να γίνει η προσαρμογή μόνον στις πλάτες του ελληνικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο ελληνικός πληθυσμός έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν επιτρέπεται να έγιναν εις μάτην. Μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή νομισματική ένωση είναι προς συμφέρον όλων καθώς και αυστριακές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη Νότια Ευρώπη, τόνισε ο Β. Φάιμαν.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εξέφρασε, σε μια πρώτη αντίδρασή του, «ανακούφιση» για το γεγονός ότι οι πανευρωπαϊκές δυνάμεις διαθέτουν προφανώς την πλειοψηφία και ελπίζει αυτό να ισχύει και μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.
Όπως σημείωσε ο κ. Σπιντελέγκερ σε δηλώσεις του στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αυτήν την άποψη εκπροσωπούν και άλλοι πολιτικοί της ΕΕ, με τους οποίους είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ως προς την περαιτέρω στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, ο ίδιος μπορεί να φανταστεί ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα στο χρονοδιάγραμμα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ο καγκελάριος Φάιμαν, απαντώντας στο ερώτημα τί θα κάνει η ΕΕ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει πως είναι κακό να υπαγορεύει κανείς σε μια χώρα τι πρέπει να γίνει «στην περίπτωση α, β ή γ», καθώς αυτό ισοδυναμεί με μια απειλή και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε άλλες χώρες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να απειλούμε τους Έλληνες»