Π. Ρουμελιώτης: Καταστροφική μια έξοδος από την ευρωζώνη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης στην ευρωζώνη και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομία έκρουσε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Σε ομιλία του στο «4th Risk Management & Compliance Forum» με τον τίτλο «Οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία», ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στις πολιτικές λιτότητας που προωθούνται στις ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
«Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να προωθήσει αποτελεσματικές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν συντονισμένα οι κίνδυνοι αυτοί», επισήμανε, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών απευθείας από το ΕΜΣ και όχι μέσω κυβερνήσεων, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων μέσω των διεθνών μηχανισμών στήριξης, τη σύνδεση της δημοσιονομικής πολιτικής με την πολιτική ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και την αντιστάθμιση της απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών με μόχλευση και πιστωτική επέκταση των τραπεζών των αναδυόμενων χωρών.
Στα πλαίσια αυτά, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στον ορατό κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδυναμώσει τόσο τις άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, όσο και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, ο κ. Ρουμελιώτης πρότεινε μεταξύ άλλων μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων και την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Ρουμελιώτης έδωσε έμφαση στον κίνδυνο της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, στην ύφεση, που κινείται βαθύτερα από τις προβλέψεις και στην καθυστέρηση όσον αφορά στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
«Το πιο πιθανό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα για δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα αφορά και τον επίσημο τομέα», υπογράμμισε, διατηρώντας επιφυλάξεις για τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Θα δεχτούν οι κυβερνήσεις να «χαρίσουν» στην Ελλάδα μέρος των δανείων που παραχώρησαν στη χώρα μας ή θα προτιμήσουν να την οδηγήσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται πτώχευσή της και απώλεια ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού των δανείων τους προς την Ελλάδα και πρόκληση για τη σταθερότητας της Ευρωζώνης;» διερωτήθηκε.
«Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει την ευθύνη της διατήρησης της θέσης της χώρας μας μέσα στην Ευρωζώνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι και η ηγεσία της ευρωζώνης θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.