Η Τρόικα «φέρνει» τρεις νέους σκληρούς όρους
Με τρεις αυστηρότερους όρους θα φθάσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας οι επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι θα έχουν την πρώτη γνωριμία με τη νέα κυβέρνηση.
Πρόκειται για όρους που αφορούν στην εποπτεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και τις δόσεις του δανείου.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία επίσκεψης της Τρόικας, με τη πιο πιθανή ημερά να είναι η 2η Ιουλίου.
Στην πρώτη αυτή ολιγοήμερη συνάντηση, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν ΔΝΤ , Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση και τρεις νέους όρους, οι οποίοι επιβάλλονται, λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης υλοποίησης του μνημονίου εξαιτίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Ο πρώτος όρος της Τρόικας είναι η κυβέρνηση να θέσει ένα νέο, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο χρονοδιάγραμμα για τρεις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιέχονται και αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του μνημόνιο. Συγκεκριμένα, ζητούν:
* Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος.
*Τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
*Το τρίτο κεντρικό θέμα θα είναι μια δήλωση προθέσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σκληρότεροι έλεγχοι
Το δεύτερο ζήτημα της Τρόικας θα είναι η αποδοχή, από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, μιας στενότερης εποπτείας της υλοποίησης του προγράμματος της Ελλάδας.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ενίσχυση της επιτροπής ελέγχου και καταγραφής (monitoring Committee) με κάποια από τα μέλη της να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.
Χρηματοδότηση
Το τρίτο μεγάλο θέμα για την ηγεσία της Τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η ροή των κεφαλαίων από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων έριξε έξω και το αρχικό χρηματοδοτικό πλάνο της δανειακής σύμβασης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, είχε θέσει το θέμα στο Eurogroup και υπήρξε κατανόηση από τους εταίρους. Το βασικό θέμα δεν είναι μόνο η κάλυψη των αναγκών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά και της κάλυψης του πρωτογενούς ελλείμματος, που είναι εξίσου σημαντικό για την ελληνική πλευρά.
Εκταμίευση
Η δόση του Ιουνίου, η οποία θα εγκρθεί όχι νωρίτερα από τον Αύγουστο περιλαμβάνει και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών.
Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ανάγκες έως και το τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 4 δισ. ευρώ, εκτός το 1 δισ. ευρώ της καθυστερούμενης δόσης.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Η επαναδιαπραγμάτευση φαίνεται απαραίτητη. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι τι θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι από τα αιτήματα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα οποία είναι πολλά.
Το βασικό που θα δεχθούν να συζητήσουν είναι η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1-2 χρόνια.
Ωστόσο, «αγκάθι» αποτελεί το πού θα βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι που απαιτούνται.
Αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές που θα γίνουν δεκτές από χώρες που δεν θέλουν τη διάσωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, εκεί που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω είναι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, πριν κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα, θα περιμένουν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση στους παραπάνω δύο τομείς.