Πορτογαλία: Κατά 4,3% αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

Κατά 4,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας, στα τέλη Μαρτίου, έναντι 4,2% στα τέλη του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).

Πορτογαλία: Κατά 4,3% αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα
1'

Κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο, σύμφωνα με το ΙΝΕ, το έλλειμμα της δημοσίας διοίκησης ανήλθε σε 3,217 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει--σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης--ότι αυξάνει το έλλειμμα στο 7,86% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο (έναντι 7,5% την αντίστοιχη περίοδο το 2011), την ώρα που η χώρα έπρεπε βάσει της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ να το μειώσει στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του έτους.

Η «ελαφρά αύξηση» του δημοσιονομικού χρέους για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2012 «αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία επί της παραγωγής (-1,7%) και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (+12%)» επεξηγεί στην ανακοίνωσή της το ΙΝΕ.

Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα είχε φθάσει το 7,7% του ΑΕΠ.

Μολαταύτα, οι αιματηρές περικοπές και η λιτότητα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισ. ευρώ που της χορήγησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα προκαλέσει ύφεση 3% του ΑΕΠ και ανεργία 15,5%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Ήδη τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, έδειξαν μείωση των δημοσιονομικών εσόδων και αύξηση των δαπανών, που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδικάζουν εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα