DW: Πέρασε η εποχή του φθηνού πετρελαίου
«Η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει περάσει», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας IEA Φάτιχ Μπιρόλ και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται αλματωδώς χωρίς αντίστοιχη προσαρμογή της προσφοράς: «12 εκ. βαρέλια επιπλέον θα χρειαζόμαστε καθημερινά 20 χρόνια από σήμερα. Περίπου τα μισά θα καλύπτουν τις ανάγκες της Κίνας και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην Ινδία».
Η Σαουδική Αραβία παράγει 9 εκ. βαρέλια τη μέρα
Οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προέρχονται σήμερα από τα Νότια Ουράλια και την χερσόνησο της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί η εξόρυξη μαύρου χρυσού είναι εύκολη. Οι περισσότεροι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές αυτές έχει ξεπεράσει πια το ζενίθ. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Αλ-Ναΐμι προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντα ότι η χώρα του αν χρειαστεί θα αυξήσει την παραγωγή από τα 9 στα 12 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Όμως ο Γερμανός καθηγητής Βόλφγκανγκ Μπλέντιγκερ, ο οποίος έχει εργαστεί για εταιρείες πετρελαίου και διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κλάουσταλ έχει διαφορετική άποψη: «Η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία έχει φθάσει ήδη στα όριά της. Ίσως να υπάρχουν αποθέματα ειδών πετρελαίου που δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί κανένα διυλιστήριο. Είναι ωστόσο γεγονός εδώ και μια δεκαετία ότι η παραγωγή γίνεται στο όριο».
Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι κάθε χρόνο η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα περιορίζεται κατά 3%. Πώς όμως θα αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση; Κάποιοι μιλούν για αποθέματα στην Ανταρτικής ή στα ανοιχτά της Βραζιλίας. Όμως οι ειδικοί θεωρούν τις επιλογές αυτές μόνο βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Ακόμα και τα λεγόμενα «μη συμβατικά» αποθέματα που εντοπίζονται στον Καναδά ή στις ΗΠΑ κάποια μέρα θα τελειώσουν. Μέχρι τότε τα όποια εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου θα έχουν φθάσει ήδη σε αστρονομικές τιμές. Ειδικοί όπως ο Φάτιχ Μπιρόλ από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας υπογραμμίζουν ότι στο μέλλον θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες: «Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο μετακινήσεων».